Nucul se inmulteste atat pe cale generativa (prin seminte), cat si pe cale vegetativa, adica prin altoire.
In acest articol vom aborda mai mult problematica inmultirii nucului prin seminte, materialul lemnos rezultat prin aceasta metoda folosindu-se preponderent ca masa lemnoasa destinata industriei.
Nucul obtinut din samanta intra pe rod intre 10 si 15 ani de la plantare, este mult mai longeviv, asigura o masa lemnoasa de buna calitate, in schimb, fructele sale sunt variabile ca forma si marime.
Dimpotriva, nucii obtinuti prin altoire intra pe rod la 7-10 ani de la plantare, sunt mai putin longevivi, dar productia de nuci este omogena si de calitate corespunzatoare soiului care s-a inmultit.
Inmultirea prin samanta
Nucile destinate pentru inmultirea pomilor prin samanta trebuie sa provina de la pomi sanatosi, cu productii mari si constante.
Fructele trebuie sa aiba greutatea medie de 10-15 grame, cu coaja neteda si subtire, miezul sa constituie peste 48% din greutatea fructului si sa se extraga usor, intreg sau jumatati, din coji.
Recoltarea nucilor pentru samanta
Acest proces se face la maturitatea deplina, atunci cand invelisul verde crapa si nucile incep sa cada din pom.
Recoltarea, decojirea, uscarea, stratificarea si semanatul nucilor se face pe soiuri, evitandu-se amestecurile. Dupa indepartarea cojii verzi, nucile se spala prin scufundari repetate in bazine sau butoaie cu multa apa. Cu acest prilej se elimina toate fructele care plutesc la suprafata, acestea fiind seci, atacate de boli sau daunatori.
Dupa spalare, nucile se pun la uscat pe gratare suspendate, la umbra sau in soproane, in straturi groase de 15-20 cm.
Pentru samanta se retin numai nucile perfect sanatoase si cat mai omogene ca marime si forma.
Pastrarea nucilor
Pana la insamantarea nucilor, care se efectueaza toamna sau primavara, acestea se pastreaza in depozite speciale, in soproane sau in camere racoroase si aerisite, fie intinse in straturi, fie in saci de panza sau ladite perforate.
In incaperi frigorifice, nucile se pot pastra la temperatura de 0-5 grade Celsius, timp de 2-3 ani, fara a-si pierde capacitatea germinativa. Nucile trebuie ferite de rozatoare, molii sau gargarite.
Stratificarea nucilor
Cele mai bune rezultate se obtin cand insamantarea are loc toamna. Daca acest lucru nu este posibil, fructele se pun peste iarna la stratificat.
Practic, stratificarea nucilor incepe cu 3 luni inainte de semanat, de regula in a doua jumatate a lunii decembrie si inceputul lunii ianuarie, putandu-se astfel asigura semanatul in prima jumatate a lunii martie.
Tehnica stratificarii nucilor consta in urmatoarele operatiuni:
Se asaza un strat de nisip spalat sau perlit amestecat cu rumegus in raport de 1:1, in grosime de 3-4 cm, peste care se pune un strat de nuci, tratate in prealabil, prin prafuire, cu fungicid pana se ajunge la 5-6 randuri.
Umiditatea substratului folosit trebuie sa se mentina la nivel de circa 30%, iar temperatura sa fie cuprinsa intre 0 si -5 grade Celsius.
Germinarea nucilor
Nucile care dupa perioada de stratificare nu au crapat, se intind intr-un strat subtire pe folii de polietilena, se umecteaza si se expun la soare sau in camere incalzite 2-3 zile. In acest interval de timp, coaja fructelor sanatoase crapa si astfel se pot folosi la insamantare.
In situatia cand majoritatea nucilor, dupa o perioada de stratificare de 80-90 zile n-au incoltit, se poate forta germinarea prin expunerea lazilor la soare 5-6 zile sau in camere incalzite la temperatura de 20-25 grade Celsius timp de 3-4 zile.
In cazuri exceptionale, cand nucile n-au fost stratificate in perioada optima, ele se introduc in apa fierbinte la 55-60 grade Celsius, in butoaie, care se acopera cu folie de polietilena, se leaga ermetic si se lasa astfel timp de 3 zile, dupa care se pune alta apa fierbinte si se lasa asa inca 3 zile.
Dupa aceea, nucile se scot, se stratifica in lazi, in nisip umed. Se depoziteaza in camere incalzite la 24-26 grade Celsius pentru circa 2 saptamani.
Cateva detalii despre plantarea puietilor de nuc
Este important ca terenul sa fie ferit de vant si sa aiba o textura mijlocie spre usuoara, sa fie lutos.
Pregatirea terenului pentru semanat se face in perioada iulie-septembrie. Dupa ce cultura premergatoare s-a recoltat, se niveleaza, se adauga gunoi de grajd circa 60 tone la hectar, 60 kg de fosfor la hectar si 40 kg de potasiu la hectar. Urmeaza desfundarea la 35-40 cm adancime.
Insamantarea de toamna se executa in a doua jumatate a lunii octombrie. Nucile se seamana in randuri simple la 90 cm dinstanta intre ele si 10-12 pe rand.
Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro