AcasăCasa si gradinaGulioare: ce sunt si cum le cultivam

Gulioare: ce sunt si cum le cultivam

Gulioarele (Brassica oleracea L. var. gongyloides) sunt legume asemanatoare guliilor care se cultiva pentru tulpina lor ingrosoata, sub forma sferica, care se poate consuma in stare proaspata intr-o multitudine de forme. Se gasesc preponderet mai mult in Transilvania si Banat.

Diferenta dintre gulioare si gulii este data de timpurietate, toate soiurile timpurii se numesc gulioare, iar soiurile tarzii se numesc gulii.

Tehnologia de cultura

Cerintele de sol si temperatura ale gulioarelor sunt asemanatoare ca la varza alba. Ceea ce trebuie sa stim este ca rasadul de gulioare se produce exclusiv prin rasadnite calde, in timp ce la gulii se pot face si pe straturi reci.

Semanatul in rasadnite se face in lunile februarie-martie, iar temperaturile optime de germinare sunt de 20-25 grade Celsius.

Culturile premergatoare recomandate sunt: tomate, castravetii, cartofii timpurii.

Plantarea in camp se face intre 25 martie si 10 aprilie, la distante de 25 cm intre randuri si la fel pe rand. Dupa plantare se iriga cu 150 – 200 m cubi pe hectar.

Intretinerea culturii se face prin prasile manuale pe rand. Pe parcursul perioadei de vegetatie se mai fac doua udari. Daunatorii cei mai frecventi pot fi musca verzei, puricele verzei, fluturele alb, molia verzei si paduchele cenusiu.

Recoltarea gulioarelor

Se face esalonat prin smulgerea sau taierea plantelor in faza cand tulpina ingrosata intruneste caracteristicile soiului si a atins in diametru 5-7 cm. Ca perioada, recoltarea are loc la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iulie.

Citeste si: Cultivare sparanghel: cum sa ai o plantatie profitabila care sa reziste 16-20 ani

In privinta depozitarii si transportului nu ridica probleme, fiind o leguma rezistenta.

Producerea semintelor

Gulioara este o planta bienala, la care in primul an se produc plantele mame, iar in al doilea an de vegetatie se obtin semintele. Obtinerea plantelor mame se face in cultura de toamna. Pentru aceasta se produce rasad in varsta de 30-40 zile, care se planteaza in camp in prima jumatate a lunii august.

Recoltarea plantelor mame se face dupa caderea primelor brume. Se scot plantele cu radacina intreaga, se taie frunzele la 1-2 cm de la baza petiolului si se insilozeaza la fel ca plantele mame de sfecla rosie.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine