AcasăCulturi bioGotu kola: planta asiatica minune pentru memorie, vene si piele

Gotu kola: planta asiatica minune pentru memorie, vene si piele

Gotu kola, sub denumirea ei stiintifica Centella asiatica, este o planta perena, din familia Apiaceae (din care face parte si patrunjelul), originara din zona Asiei, utilizata de mii de ani atat ca leguma culinara, dar mai ales ca planta medicinala.

Mai este denumita si „iarba longevitatii” datorita substantelor care pot stimula functiile cerebrale. Exista si cateva studii care sustin ca Gotu kola ajuta la vindecarea ranilor pielii, contribuind totodata si la sanatatea ficatului si rinichilor.

Utilizari ale Gotu kola

Printre cele mai importante beneficii pe care le putem enumera ale acestei plante sunt: imbunatatirea functiilor cognitive, ale memoriei in special, sprijin asupra functionarii corecte a sistemului cardiovascular, vene si inima (insuficienta venoasa).

De asemenea, substantele active ale Gotu kola au capacitatea de a stimula celulele pielii pentru a produce colagen. Gotu kola mai este utilizata totodata si in tratarea infectiilor bacteriene, virale sau parazite, cum ar fi infectia tractului urinar.

Datorita proprietatilor sale de regenerare a tesutului celular, Gotu kola este uneori utilizata si aplicata pe piele pentru afectiuni precum psoriazis, arsuri, vindecarea ranilor si reducerea cicatricilor, inclusiv a vergeturilor cauzate de sarcina.

Cum se cultiva

Se poate cultiva incepand cu luna aprilie-mai, avand nevoie de temperaturi calduroase pentru a se dezvolta.

Cateva plante de Gotu kola se pot pune in recipiente de plastic, de preferat cat mai intinse, apoi plantele se pot pune si pe teren liber. Gotu kola are capacitatea de a se extinde (planta invaziva), prin urmare se pot pune din loc in loc (distanta de 50-60 cm).

Are nevoie sa fie udata mai ales dupa plantare, dar si ulterior. Asigurati-va ca exista un orificiu de scurgere a apei in recipientul de plastic, deoarece Gotu kola nu suporta terenurile care retin apa in exces.

Planta ajunge la maturitate în trei luni, iar întreaga plantă, inclusiv rădăcinile, se recoltează manual.

Gotu kola ca ingredient

Gotu kola este un ingredient cheie în multe preparate indiene, indoneziene, malaeziene, vietnameze și thailandeze.

Are o aromă distinctivă dulce și amară și un parfum ușor ierbos. Gotu kola este un ingredient central al unuia dintre cele mai populare feluri de mâncare din Sri Lanka, gotu kola sambol, care combină frunzele de gotu kola mărunțite cu urechi, suc de lime, chili și nucă de cocos.

De asemenea, este folosit pentru a face curry indian, rulouri de legume vietnameze și o salată malaeziană numită pegaga.

Se recomanda ca Gotu kola proaspat sa fie utilizat cat mai rapid, deoarece altfel se poate oxida in scurt, innegrindu-se.

Ce contin 100 grame de Gotu kola

Conform unui studiu realizat de International Food Research Journal, 100 de grame de gotu kola proaspat contine:

  • Calciu: 171 miligrame (17% din RDI)
  • Fier: 5,6 miligrame (31% din RDI)
  • Potasiu: 391 miligrame (11% din RDI)
  • Vitamina A: 442 micrograme (49% din RDI)
  • Vitamina C: 48,5 miligrame (81% din RDI)
  • Vitamina B2: 0,19 miligrame (9% din RDI)

Gotu kola este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice, oferind 8 la sută din RDI pentru femei și 5 la sută din RDI pentru bărbați.

Efecte secundare potentiale si riscuri

Extractele si produsele realizate din Gotu kola sunt in general bine tolerate de organism. Exista insa, in unele cazuri rare, ca aceasta planta sa va provoace dureri de cap, dureri ale stomacului si ameteli. Se recomanda ca un tratament oferit de doctor, bazat pe Gotu kola, sa fie inceput cu doze mici, apoi crescut treptat la o doza completa.

Este indicat sa consumati produse pe baza de Gotu kola doar 2 maxim 6 saptamani. Apoi, este necesara o pauza de cel putin trei saptamani. Daca aplicati pe piele, testati intai pe o suprafata mica inainte de o aplicare completa. Cumparati produse pe baza de Gotu kola numai din surse autorizate.

Nu folositi Gotu kola daca sunteti insarcinata, alaptati, aveti hepatita sau alte boli hepatice, urmeaza sa aveti o operatie in urmatoarele doua saptamani, aveti sub 17-18 ani, aveti antecedente de cancer de piele.

Surse/bibliografie:

  • Arpaia MR, et al. (1990). Effects of centella asiatica extract on mucopolysaccharide metabolism in subjects with varicose veins. 
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2150405
  • Bylka W, et al. (2013). Centella asiatica in cosmetology. DOI: 
    10.5114/pdia.2013.33378
  • Cauffield JS, et al. (1999). Dietary supplements used in the treatment of depression, anxiety, and sleep disorders. 
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10711131
  • Cesarone MR, et al. (2001). Flight microangiopathy in medium- to long-distance flights: prevention of edema and microcirculation alterations with total triterpenic fraction of Centella asiatica. 
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11666121
  • Chanana P, et al. (2016). Possible involvement of nitric oxide modulatory mechanisms in the neuroprotective effect of Centella asiatica against sleep deprivation induced anxiety like behavior, oxidative damage and neuroinflammation. DOI: 
    10.1002/ptr.5582

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine