Categorii
Culturi profitabile

Foarfeci pomi: cum le alegem pentru o taiere de calitate

Foarfeci pomi. In general, uneltele de calitate sunt scumpe, dar merita investitia, deoarece calitatea instrumentelor determina calitatea taierilor. Uneltele nepotrivite provoaca in general mai multe pagube, de aceea, va prezentam cateva sfaturi utile si practice atunci cand dorim sa achizitionam foarfeci pentru taierea viei sau a pomilor.

Foarfeci pomi: cum alegem foarfeca de vie

Foarfeca pentru vie este unealta folosita cel mai des la efectuarea lucrarilor de taiere. Se utilizeaza pentru taierea lastarilor, ramurilor, crengilor de pana la 1,5 – 2 cm diametru.

Foarfeca trebuie tinuta in asa fel incat degetele sa poata actiona parghia lamei de taiere, iar podul palmei sa sprijine celelalt brat asezat pe falca foarfecii.

Exista doua tipuri de foarfeci: cea cu un sigur tais si cea cu doua taisuri.

Foarfeca cu un singur tais se remarca prin faptul ca aceasta nu face taieri fara ciot, fiind utilizata mai mult pentru taiatul florilor. La aceasta faorfeca, lamele se suprapun si sunt drepte, ceea ce face ca aceasta unealta sa nu fie potrivita pentru tunsul partilor lemnoase, mai groase.

Foarfeci pomi - foarfeca de vie
Foarfeci pomi – foarfeca de vie

Cea mai des intalnita este foareca cu un singur tais, la aceasta lamele nefiind suprapuse. Forta de inchidere a lamelor influenteaza calitatea taierilor. Atunci cand foarfeca are un defect si permite mladitelor sa patrunda intre falca si cutit, se produc numai pierderi, striviindu-se ramurile.

Iata componentele unei foarfeci pomi: cele doua parghii, cele doua lame (de taiere si de sprijin), axul central, inchizatorul, arcul. Foarfeca cu doua taisuri are ambele lame ascutite (inclusiv cea de sprijin).

Foarfeci pomi: cum le alegem pe cele de calitate

Atunci cand dorim sa cumparam o foarfeca de calitate trebuie sa ne uitam ca aceasta sa fie una usoara, solida, cu lame detasabile si durabile. La parghii este important sa avem camasi de plastic, pentru a nu ne irita pielea. De asemenea, manerele nu trebuie sa fie nici prea lungi, dar nici prea scurte.

Arcul nu trebuie sa fie prea rigid, deoarece un arc rigid ingreuneaza inchiderea instrumentului. Inchzatoarea trebuie sa fie manevrata usor. Foarfeca de vie bine reglata si ascutita nu raneste tesuturile.

Pentru a pastra cat mai bine foarfeca este bine sa o ascutim, ungem si degresam dupa fiecare utilizare. Lama de taiere se poate ascuti cu ajutorul unei pietre abrazive umezite cu apa. Se slefuieste doar o parte a lamei (cea incovoiata). La foarfeca cu doua taisuri se vor ascuti ambele lame. Dupa utilizare, uneltele se curata, se usuca si se ung cu o carpa imbibata in ulei.

Foarfeci pomi: foarfeca cu manere lungi

Atunci cand dorim sa tundem ramuri si lastari subtiri, de maxim 3 cm diametru, este important sa alegem foarfeci cu manere mult mai lungi, de pana la 80 cm.

Foarfeci pomi - foarfeca cu manere lungi
Foarfeci pomi – foarfeca cu manere lungi

Aceste unelte (foarfeci pomi) se folosesc pentru tunderea arbustilor ornamentali, a murului fara tepi, a tufelor de trandafiri, trandafirilor cataratori, precum si la rarirea si intinerirea gardurilor vii. Cu aceste unelte vom face si taierile in zonele greu accesibile.

O foarfeca buna este cea care are urmatoarele caractestici: este usoara, durabila, usoara, cu lame usor detasabile, din otel inoxidabil.

Pentru ramurile de la inaltime se pot utiliza si foarfeci prevazute cu dispozitive ce se pot manevra de la sol (foarfeci pentru omizi).

Foarfeci pomi: tunsul gardurilor vii

Vom folosi pentru tunsul gardurilor vii foarfece destinate special acestui lucru, cu manere lungi de 30-40 cm. O foarfeca pentru gard viu are doua lame de circa 20-30 cm lungime.

Foarfeci pomi - foarfeca pentru garduri vii
Foarfeci pomi – foarfeca pentru garduri vii

Pentru tunsul gardurilor vii se utilizeaza foarfeca pentru gard viu cu manere lungi (30-40 cm). Aceasta este prevazuta cu doua lame de 20-30 cm lungime. La tuns, manerele se tin cu ambele maini.

Foarfeca trebuie sa fie usoara, cu inchidere elastica. De obicei se foloseste la tunderea lastarilor si a ramurilor subtiri. Foarfeca pentru gard viu, cu lame valurite, tunde cu usurinta chiar si ramuri groase, de un deget.

Foarfeci pomi: fierastraul, pentru ramurile mai groase

Pentru lucrarile de taiere, fierastraul clasic se manevreaza greu, fiind recomandat cel cu panza reglabila. Cu fierastraul se pot indeparta crengile mai groase, rapid si cu efort mic.

Cele mai potrivite unelte in acest scop sunt fierastraiele de tip sabie.
Fierastraul cu lame drepte taie cu usurinta si rapiditate prin miscari fata-spate, in schimb exista un dezavantaj: lama se ascute greu. Cel cu lame dintate taie doar intr-o singura directie, de aceea munca este destul de greoaie. Cel mai practic este fierastraul cu lama de tip iduna, deoarece taie cu rapiditate si se ascute usor.

Foarfeci pomi: briceagul de altoire, cea mai eficienta unealta

Pentru a taia ramuri groase cu un efort minim putem apela la fierastraul de tip briceag. Parghiile, manerele, sunt corespunzatoare daca se aseaza bine in mana si sunt prevazute cu camasi de plastic ce indeparteaza senzatia de rece. Lamele se ascut dupa conturul initial al dintilor.

Foarfeci pomi - briceagul de altoire
Foarfeci pomi – briceagul de altoire

Trebuie precizat ca taierile cu fierastraul (indeosebi cel cu lama de tip iduna) produc rani importante. Acestea se finiseaza cu cutit ascutit, in vedera unei vindecari mai rapide.

O unealta foarte practica pentru taiere este cosorul (briceagul de altoire), cu lama plianta si maner curbat. Multi oameni se feresc de acest instrument, deoarece utilizarea lui nu este greoaie, ci reprezinta doar o chestiune de exercitiu. Cosorul este pilit doar pe o parte a lamei, ascutirea lui facandu-se cu o piatra abraziva umeda.

Indiferent de uneltele pe care le veti cumpara, noi va recomandam sa le alegeti pe cele de calitate, de ele depinzand inclusiv calitatea taierilor. De obicei, cele mai ieftine sunt si mai grele. Se recomanda folosirea manusilor indiferent de lucrarile efectuate.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.