O ferma de familie in Romania pare un vis frumos, dar greu de realizat in conditiile in care profitul obtinut este de cele mai multe ori foarte mic. Totusi, cand pasiunea pentru sanatate si lucruri frumoase este mare, aproape totul pare posibil.
Doi tineri din Bucuresti, Robert si Andreea Popescu, au ales sa renunte la joburile din corporatii si sa-si puna pe picioare o mica ferma gospodareasca in cadrul careia sa cultive legume.
Au ales un loc desprins aproape din rai, la Boteni, judetul Ialomita. Nu stiau prea multe despre agricultura, dar bucuria de a creste ceva sanatos din propriile maini a fost tot ce aveau nevoie pentru a-i motiva.
„Suntem informaticieni de meserie, am avut un contact minim cu tot ce inseamna mediul rural, mai ales ca nu am avut nici bunici la tara. Au fost doua momente in viata noastra care ne-au apropiat mai mult de tara. Primul a fost cand am participat la un miting impotriva celor care chinuiau caii in Delta, apoi au fost pret de cateva zile cu cortul in numeroase locuri deosebite de la noi. Practic de aici am simtit nevoia sa facem o schimbare, sa renuntam la locuitul la bloc si sa incepem o mica ferma de legume”, ne-a povestit Andreea Popescu.
Ferma de familie: solarii si o livada
Andreea si Robert lucreaza la Boteni o suprafata de 5.000 de metri patrati, din care aproape un sfert sunt cu solarii. Pe alti aproape 1.000 de metri patrati se intinte o livada. Si-au ridicat de asemenea, singuri, si o casa aici de 60 mp.
„Am ales acest loc desi era totul atipic, am avut de curat destul de mult terenul, fiind aproape plin de buruiana. Cu toate astea, am reusit sa cultivam si chiar sa avem legume sanatoase si frumoase”, spune Andreea. Mai mult decat atat, Andreea a decis sa urmeze si cursurile facultatii de Horticultura.
Cultiva de la castraveti la ardei sau rosii in cele doua solarii ale lor. Intr-un solar, cei doi tineri reusesc sa cultive circa 2.500 de fire de rosii. Au o productie de circa 2,5 kilograme pe fiecare. Inevitabil, cam un sfert din productie se cuantifica ca si pierderi, deoarece nu folosesc produse chimice de tratare.
Cresterea fara ingrasaminte sau substante chimice
„Am pornit inca de la inceput cu dorinta de a creste legumele natural, fara a utiliza ingrasaminte sau alte substante chimice de tratare. Folosim o gama larga de macerate, de urzica, cenusa de lemn. De asemenea, dam cu macerat de ardei iute impotriva tripsilor si afidelor. Avem si pentru mana un tratament cu lapte ceva mai gras si apa. Incercam diverse metode naturale, vedem care sunt mai bune”, ne-a mai spus Andreea Popescu.
Inevitabil, au avut parte si de cateva obstacole si de mici rautati ale oamenilor, chiar si la tara. Desi intrebau vecinii cum au reusit ei sa scape de buruieni, acestia le spuneau ca si ei fac acelasi lucru, le curata manual. Pana cand cei doi tineri au observat ca de fapt alti fermieri foloseau folia pentru a scapa de aceasta problema.
Un kilogram de rosii, 5 lei
Si-au pus la punct si un mic sistem de livrari, majoritatea clientilor fiind din Bucuresti, clienti care ii incurajeaza foarte mult in ceea ce fac.
Comanda cutii de carton de cea mai buna calitate si al caror cost se apropie de 5 lei bucata. Clientii care le returneaza cutia scutesc 5 lei din cei 30 de lei cat costa o comanda de 30 de lei in care intra cinci kilograme din toate felurile de rosii coapte la Boteni, de catre cei doi fermieri.
Intrebata ce sfaturi le-ar putea oferi celor care isi propun sa porneasca o afacere agricola in mediul rural, Andreea Popescu spune ca, in primul rand, este nevoie de curaj, rabdare, cat si de multa corectitudine.
Pentru o ferma de familie, mai ales daca fermierii sunt tineri, acestia pot accesa si fonduri europene nerambursabile in valoare de maximum 50.000 euro, suma fiind platita in doua transe.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Degeaba ne spuneti ca se pot accesa si fonduri europene nerambursabile, daca nu dati si detalii. Informatie complet inutila, doar de dragul de a umple pagina.
[comentariul dvs. lanseaza niste acuze grave, nu este aprobat]
[comentariul dvs. lanseaza niste acuze grave, nu este aprobat]