AcasăCresterea porcilorScroafa gestanta semne: cum le recunoastem

Scroafa gestanta semne: cum le recunoastem

Primele semne de gestatie a scroafelor apar in cea de-a doua faza a ciclului sexual, denumit estrus. Vom observa mai multe semne ale perioadei de calduri la scroafa precum agitatie, miscare continua a animalului, pofta de mancare tot mai mica, guitat mai des.

Inainte de toate insa, este important sa aflam mai multe caracteristici despre ciclul sexual in cazul scroafelor.

Caldurile la scroafa

In cazul scroafei, care are un ciclu sexual ce se intinde pe circa 18-20 de zile, perioada de calduri este in general de 3 zile. Daca monta nu a reusit, scroafa va reintra cat de curand in calduri.

Dupa fatare, caldurile la scroafa vor aparea in primele zile dupa ce purceii au fost intarcati. O furajare optima ajuta scroafele sa reintre in calduri la circa doua saptamani dupa fatare.

Scroafa gestanta semne la nivelul organelor genitale

In ceea ce priveste organele genitale, dupa intrarea in perioada de caldura, la nivelul acestora apar tumefieri si congestionarea vulvei, fiind de o culoare roz.

Dupa aceste semne descrise anterior, apare reflexul de imobilitate, cand aceste manifestari sunt foarte intense. Daca scroafa in calduri se apasa pe solduri, aceasta ramane nemiscata.

Cand trebuie realizata monta la scroafe

Specialistii recomanda ca monta sa aiba loc la circa 12-25 de ore dupa ce a aparut reflexul de imobilitate.

Perioada de ovulatie dureaza 2-6 ore, capacitatea ovulei de a fi fecundata este de 7-8 ore. Daca vorbim de o singura monta aceasta se face la 25-30 de ore de la aparitia reflexului de imobilitate.

O a doua monta poate avea loc la circa 12 ore de la primele calduri.

Ce trebuie sa avem in vedere la monta

Scroafa gestanta semne – Evitati ca femela sa se ingrase prea mult in perioada gestatiei, deoarece nu va oferi o lactatie prea mare.

Temperatura optima pentru femelele care au fatat este de circa 20 grade Celsius. Trebuie eliminat de asemenea orice curent de aer.

Citeste si: Rasa de porci Hampshire, foarte apreciata pentru calitatea carcaselor

Dieta oferita trebuie sa aiba un nivel inalt energetic. De asemenea, scroafa trebuie sa consume minim 6 litri de apa pe zi, altfel creste exponential riscul de mortalitate pentru purcei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine