AcasăFermieri cu profitFructele goji: Pret mai bun pentru cultivatori, gratie unei investitii de 200.000...

Fructele goji: Pret mai bun pentru cultivatori, gratie unei investitii de 200.000 euro intr-o linie de ambalare

Fructele goji incep sa aiba o cautare tot mai mare in randul romanilor, de aceea fermierii aleg sa-si investeasca resursele in eficientizarea lantului de productie. De curand, un tanar din Bucuresti, cultivator de goji, a inaugurat o linie de sortare si ambalare performanta, investitie care se ridica la peste 200.000 euro.

Mai exact, este vorba despre Andrei Iosif din Bucuresti, fermieri care a ales sa infiinteze, in 2017, o plantatie de goji in sistem ecologic, pe o suprafata de 2,5 hectare, in comuna Frumusani, judetul Calarasi.

„Am reusit sa finalizam investitia intr-o linie de ambalare foarte performanta, automatizata. Este chiar a doua cea mai performanta din Romania. Poate ambala de la saci, pana la caserole, realizeaza inclusiv partea de etichetare. Ajuta mai intai la sortarea legumelor, apoi le cantareste. Sunt aproximativ vreo 7 aparate care functioneaza concomitent la ambalarea si sortarea a fructelor goji. Telul nostru este avem un centru de colectare eficient pentru fructele de goji, pentru a ajuta fermierii, care in general au suprafete mici, sa poata valorifica la un pret corect”, a povestit Andrei Iosif, pentru publicatia CultivaProfitabil.ro.

Fructele goji: Capacitate de ambalare de pana la 50 tone pe zi

Linia de sortare si ambalare este formata din urmatoarele: buncar metalic, banda rulanta, unde se face controlul vizual, cantar Affeidt cu 10 cupe, masina automata de clipsat (aplica etichete si poate fi setata pt diferite greutati 1-25 kg), masa rotativa. Capacitate de ambalare este de 40-50 de tone pe zi.

De asemenea, linia de sortare si ambalare functioneaza in urmatoarele etape:
• Sortare: se seteaza un calibru pentru fruct/leguma si sunt selectate cele bune.
• Cantarire
• Impachetare: odata setata greutatea pe pachet, fructele goji/legumele deja selectate ajunse la greutatea necesara pentru un pachet sunt scoase de pe banda si impachetate.

Fructele goji
Fructele goji

Fructele goji: Eficietizarea timpului si a resurselor financiare

Chiar daca a fost o invetitie costisitoare, producatorul de goji considera ca linia de sortare si ambalare isi va dovedi cat de curand eficacitatea.

„In prezent lucram cu producatori de cartofi, ceapa si goji pentru linia de sortare si ambalare. Ajuta foarte mult la eficientizarea timpului. Toate legumele sau fructele se pun intr-un recipient, se realizeaza sortarea, iar apoi masina le pune automat in caserole sau saci”, ne-a mai spus Andrei Iosif.

Fructele goji: preturile pe care le pot obtine cultivatorii

Preturile oferite de cultivatorul din Bucuresti pentru producatorii care aduc fructele de goji la centrul de colectare sunt de circa 25-30 lei.

„Incepem, usor, usor, sa ne atingem telul, adica sa avem un centru de colectare pentru fructele goji. Avem si cele doua depozite frigorifice, unul in Buzau si unul in Frumusani. Cel din Frumusani este si depozit cu atmosfera controlata. In ceea ce priveste preturile, noi oferim 25-30 de lei/kg pentru cei care ne aduc fructele la depozit. In cazurile in care noi mergem la cultivatori, pretul este de 20-25 lei/kg. Dorinta noastra este sa ii ajutam pe fermieri, deoarece este foarte greu sa vinzi la caserola, la 100-200 grame, in piata. De asemenea, incercam de la anul sa ne extidem si catre alte 2 supermarketuri”, ne-a mai spus Andrei Iosif.

Plantatia de goji a tanarului fermier din Bucuresti a fost realizata cu sprijinul domnului Adrian Nicolae, de la Goji Bio Brasov. „Atunci cand am dorit sa incep cultura, m-am documentat destul de mult. Asa am ajuns sa incep o colaborare foarte buna cu domnul Adrian Nicolae, de la Goji Bio Brasov. Dansul ne-a pus la dispozitie lista cultivatorilor care au infiintat plantatii cu material saditor de la ei. Sunt singura pepiniera care furnizeaza material saditor de Goji certificat Bio. Ne-au ajutat pe tot parcursul dezvoltarii plantatiei”, ne-a mai precizat Andrei Iosif.

Fructele goji se bucura de o cerere tot mai mare in Romania, mai ales sub forma unor produse finite, precum sucurile sau dulceata. De asemenea, si la nivel european, fructele goji sunt tot mai cerute.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna seara, eu sunt deocamdată, un producător mic de goji. Sunt din judetul Constanta. Puteți, va rog, sa-mi dați un număr de WhatsApp, că sa putem discuta mai pe larg ? Înțeleg că sunteți persoana din București, cea cu afacerea cu fructele goji. Multumesc, daca acceptați propunerea mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine