Daikon este denumirea unei ridichi asiatice, care se presupune ca a fost descoperita acum mai bine de 2.000 de ani in urma. Desi numele sau in japoneza inseamna „ridiche alba”, se pare ca originea ei este mai degraba din China.
Cum arata ea? Este o ridiche de culoare alba, mare, cilindrica, pe care o mai puteti zari, uneori, prin hipermarketuri. E adevarat, nu prea des.
Numele sau stiintific este Raphanus sativus Longipinnatus group si, conform cartilor de specialitate, este deosebit de apreciata in arta culinara asiatica. Se bucura de numeroase forme si soiuri. De exemplu, una dintre cele mai populare forme este aokubi-daikon, asemanatoare unui morcov mare, lung de circa 30 cm.
Cultivare Daikon
In China exista numeroase soiuri cu radacina mare, globuloasa, verde la exterior si rosie la interior. Ridichile din China si Japonia pot ajunge la dimensiuni impresionante, chiar de 7-8 kg bucata.
In ceea ce priveste modul de cultivare, ridichea japoneza se cultiva similar altor specii de ridichi, doar ca are pretentii mai mari asupra texturii solului.

Din acest motiv, pentru a se putea dezvolta radacina mare, ridichea are nevoie de soluri nisipoase sau nisipo-lutoase, permeabile si foarte fertile.
Are nevoie si de o buna irigatie, mai ales in perioada de tuberizare.
Citeste si: Cum se planteaza ridichile
Gustul ei
Se prepara in diverse moduri, dar cel mai des utilizat este prin taierea in fasii a Daikon-ului, alaturi de un sos specific asiatic, Ponzu.
Daca o ridiche mai mica are un gust mai puternic, usor mai iute, aceasta ridiche chinezeasca – Daikin, are un gust mai usor, mai aromat.
Succesul acestei legume este datorat inclusiv capacitatii sale de a fi foarte versatila in bucatarie: se poate manca in salate, cruda, dar poate fi la fel de bine gatita fie prin fierbere, prajire, sotare etc.

Semanarea se poate face pe brazde inaltate cu 5 randuri pe brazda. Plantarea se realizeaza la sfarsitul lunii martie, inceput de aprilie. Timpul de cultura ajunge la 80-90 zile.
Pastrare
Ridichea Daikon se poate pastra fara probleme un timp de aproape o luna daca este tinuta la frigider, in sertarul dedicat legumelor.
Este un sprijin adevarat si persoanelor care doresc sa slabeasca, deoarece contine putine calorii, dar are de asemenea o cantitate mare de vitamina C.