Soiuri cartofi romanesti – iata ce apreciaza cu adevarat fermierii romani. Soiurile de la noi sunt preferate in general datorita versatilitatii si adaptabilitatii lor la conditiile pedo-climatice din Romania. Va oferim in acest articol o selectie a celor mai utilizate soiuri de cartofi romanesti.
Aproape toate soiurile sunt create la Institutele noastre de Cercetare, precum Brasov sau Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Miercurea Ciuc si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Suceava.
Soiuri cartofi romanesti: Roclas
Incepem cu soiurile de cartofi romanesti create de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov. Primul pe lista noastra este soiul Roclas.
Acest soi este semitimpuriu, face parte din geanologia HB8 x GRANDIFOLIA si are niste tuberculi de forma ovala, cu o coaja si pulpa galbene. Tufa este una cat se poate de bine dezvoltata, bogata in frunze si cu un port semierect.
Are o rezistenta medie la mana pe frunze si tuberculi si la virusul y al cartofului. Are de asemenea rezistenta la virusul rasucirii frunzelor de cartof si la raia neagra.
Din punct de vedere al continutului de amidon: 17%. Este destinat consumului timpuriu, insa poate fi folosit si la industrializare. Capacitatea productiva este la circa 65 de tone pe hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Christian
Un alt soi romanesc de cartof este si Christian, dezvoltat tot de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov. Acesta este semitimpuriu, cu tuberculi ovali, coaja rosie si pulpa galbena. Tufa are o dezvoltare medie, bogata in frunze.
Are o sensibilitate medie la mana pe frunze si tuberculi. O rezistenta medie la virusul Y al cartofului si o sensibikitate la virusul rasucirii frunzelor.
Continutul de amidon este de 17%, iar ca si productie circa 70 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Rustic
Acest soi are o grupa de maturitate semitarzie, de asemenea are tuberculi ovali, cu coaja si pulpa galbene. Tufa este bogata in frunze, dezvoltata. Are o rezistenta buna la mana pe frunze si pe tuberculi, precum si la virusurile Y si cel al rasucirii frunzelor.
Continutul in amidon este de 16,5%, iar ca productivitate ajunge la 75 de tone pe hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Cumidava
Soi semitarziu, Cumidava are niste tuberculi rotunzi, usor-ovali, cu o coaja rosie si o pulpa galbena. Soiul este apreciat de asemenea pentru tufa dezvoltata.
Din punct de vedere al manei, are o sensibilitate relativ medie, insa este foarte rezistent in schimb la virusul Y.
In privinta continutului de amidon: 20 %. Productivitatea maxima este de circa 71 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Ruxandra
Soi semitarziu, cu tuberculi ovali, coaja si pulpa galbene. Rezistent la mana pe frunze si cu o rezistenta medie pe tuberculi. Foarte rezistent in schimb la virusul Y al cartofului.
Din punct de vedere al continutului in amidor: 21,5%, iar ca si productivitate: 70 tone / hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Zamolxis
Un soi cu o maturitate semi-timpurie, cu o tufa mediu dezvoltata, insa bogata in frunze.
Are o sensibilitate destul de mare la mana pe frunze, insa este foarte rezistent la virusul Y al cartofului. Rezistent de asemenea si la virusul rasucirii frunzelor.
Ca si productivitate depaseste 71 de tone la hectar, cu un continut un amidon de 16%. Este destinat consumului de vara-toamna si chiar pentru industrializare.
Soiuri cartofi romanesti: Tampa
Soiul de cartof romanesc Tamna este semi-tarziu, are tuberculi ovali, coaja galbena, iar pulpa este de un galben-deschis.
Rezistenta cea mai mare a soiului este impotriva virusului Y al cartofului, insa este putin mai sensibil la mana pe frunze.
Are o productie foarte buna, de circa 77 de tone la hectar si un continut de amidon de 16,5%.
Soiuri cartofi romanesti: Kronstad
Acest soi este ca maturitate semitimpuriu, cu tuberculi rotund-ovali, cu coaja galbena si pulpa galben-deschis. Are o sensibilitate medie la mana pe frunze, insa este foarte rezistent la virusul Y.
Continutul de amidon al cartofilor din acest soi este de 16%. Este destinat consumului timpuriu, de vara-toamna si de industrializare. Capacitatea de productie este de 72 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Transilvania
Soiul semitimpuriu Transilvania are tuberculii ovali, coaja si pulpa galbena. Are o sensbilitate destul de ridicata la virusul rasucirii frunzelor. Este insa rezistent la raia neagra si la virusul Y.
Productivitatea soiului romanesc de cartofi Transilvania ajunge la 70 de tone la hectar, continutul in amidon fiind de 16%.
Soiuri cartofi romanesti: Luiza
Va prezentam si cateva soiuri de cartofi romanesti dezvoltate de Statiunea de Cercetare pentru Cartof Targu Secuiesc.
Primul pe lista este Luiza, un soi semitarziu, cu tuberculi ovali si coaja galbena. Foliajul este bogat si au un aspect comercial. Au de asemenea o rezistenta foarte buna la virusul Y si la virusul rasucirii frunzelor.
Are o calitate culinara buna, un continut de amidon de 19,5% si o productivitate de circa 50 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Coval
Este tot un soi semitarziu, cu o tufa bogat dezvoltata si cu o coaja galbena. Si acet soi are o rezistenta buna la principalele tipuri de virusi ai cartofului, precum si la mana de pe frunze.
Continutul in amidon este de circa 18,5%, iar ca si productivitate ajunge ca si potential la 43,8 tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Gared
Soiul este incadrat ca si grupa de maturitate drept „tarziu”. Are niste tuberculi mai degraba ovali, cu o coaja rosie. Continutul de amidon este putin mai mare, de circa 20%, iar ca si productivitate potentialul sau este de circa 55 de tone la hectar.
Si soiul de cartof romanesc Gared are o rezistenta buna la boli si daunatori.
Soiuri cartofi romanesti: Redsec
Soiul Redsec este semitarziu, cu tuberculi semi-ovali si cu o coaja rosie. Pulpa in schimb are o culoare galben-deschis deosebita. Se preteaza indeosebi consumului de toamna-iarna, insa poate fi utilizat si in industrializare.
Are o rezistenta medie la mana si la virusul Y al cartofului. Continutul in amidon este de 16%, iar capacitatea biologica de productie este de 55 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Albioana
Soiul are tuberculii rotunzi, pulpa este alba. Are o rezistenta putin mai mica la mana. Din punct de vedere al continutului de amidon valoarea acestuia este de circa 19%.
Ca si productivitate capacitatea sa este de circa 50 de tone la hectar. Este un soi care se preteaza foarte bine la industrializarea pentru chipsuri (cartofi chips).
Soiuri cartofi romanesti: Nemere
Soi semitimpuriu cu tuberculi de asemenea rotunzi si cu o coaja si pulpa galbene.
Continutul in amidon este de 16,5%, iar ca si productivitate atinge 48 de tone la hectar. Soiul Nemere poate avea dubla utilizare atat pentru consum de toamna-iarna, cat si pentru industrializare.
Soiuri cartofi romanesti: Productiv
Inca un soi pe care dorim sa vi-l prezentam de la Statiunea de Cercetare pentru Cartof Targu Secuiesc este si Productiv, un soi semitarziu, cu tuberculi rotund-ovali si cu o pulpa alb-galbuie.
Merita de precizat rezistenta foarte buna a acestui soi la mana pe frunze si la virusul rasucirii frunzelor.
Continutul de amidon este de 18%, iar productivitatea atinge 52 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Amicii
Dorim sa aducem in primplan si cateva soiuri de cartofi romanesti dezvoltati de Statiunea de Cercetare pentru Cartof din Miercurea Ciuc.
Primul soi pe care dorim sa-l prezentam este Amicii, un soi semitimpuriu, cu tuberculi rotunzi-ovali si cu o pulpa galbena. Are o rezistenta buna la virusul rasucirii frunzelor si la raia neagra.
Continutul in amidon este de 15%, iar productivitatea este de 65 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Tentant
Tot in cadrul Statiunii de Cercetare de la Miercurea Ciuc au fost creati si cartofii din soiul Tentant, un soi semitimpuriu, sensibil oarecum la mana pe frunze.
Soiul este in schimb foarte rezistent la virusul rasucirii frunzelor si are un continut de amidon de circa 16%. Productivitatea este una foarte inalta, de circa 88 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Rozal
Un soi cu numeroase calitati culinare este si Rozal, avand o cantitate de amidon de 15%. Este considerat de clasa de calitate A in ceea ce priveste calitatea culinara.
Atinge o productivitate de 64 de tone la hectar. Soiul este usor sensibil la virusul rasucirii frunzelor.
Soiuri cartofi romanesti: Robusta
Un alt soi foarte productiv este si Robusta, acesta atingand aproape 75 de tone la hectar. Este un soi semitarziu, destinat consumului de toamna-iarna. Are o rezistenta buna la bolo si daunatori, iar continutul in amidon este de 18 %.
Soiuri cartofi romanesti: Harghita
Harghita este un soi semitarziu, cu o productie foarte buna (76 tone la hectar), destinat consumului de toamna-iarna. Continutul in amidon este putin mai ridicat, in jurul valorii de 21 %.
Merita remarcata si rezistenta foarte buna la virusul Y si la virusul rasucirii frunzelor de cartof.
Soiul de cartof romanesc Magic
Soiul Magic a fost creat la Statiunea de Cercetare Agricola din Suceava, fiind semitimpuriu ca si grupa de maturitate. Este foarte rezistent la virusul Y al cartofului.
Are o calitate buna culinara, iar productia este foarte buna atingand 85 de tone la hectar.
Soiuri cartofi romanesti: Astral
Semitimpuriu, soiul Astral se preteaza la consumul de toamna-iarna, mai ales gratie productiei importante pe care o poate obtine, si anume de circa 76 de tone la hectar.
Are un continut de amidon de 14% si are de asemenea o rezistenta inalta la virusul Y al cartofului.
Soiuri cartofi romanesti: Claudiu
Soi semitimpuriu, cu tuberculii ovali, coaja rosie si pulpa galbena, soiul Claudiu are un continut in amidon de 11 % si o productie de 86 de tone la hectar.
Soiuri noi de cartofi romanesti
Specialistii din cadrul Institutului de Cercetare al Cartofului Brasov lucreaza la mai multe soiuri noi de cartofi romanesti. De exemplu, soiul Sarmis se preteaza foarte bine la piure, iar soiul Marvis pentru cartofi pai. Alte soiuri, Brasovia si Castrum sunt mixte.
Cercetatorii spun ca noile soiuri de cartofi romanesti au fost dezvoltati in urma unui amplu proces tehnologic si de selectie. Principala caracteristica a acestora este adaptabilitatea si rezistenta la conditiile climatice din prezent.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Soiuri cartofi romanesti: cele mai bune soiuri ca rezistenta si productie […]
As dorii pentru primăvară soiul de cartofi Harghita .de unde îl pot procura?
As dori și eu cartofi de sămânță Un preț și de unde pot cumpara
As dori preț Cum pot cumpăra și soiuri semitarzii
Buna ziua.Msr interesa un preț la cartofii albi pentru zona de munte,cota 1200.Multumesc
As dori cartofi de saminta românesc, de unde se poate comanda.