Categorii
Legume si fructe

Reintinerirea nucilor batrani

Nucul are o mare putere de regenerare naturala. Se pot vedea nuci prabusiti la batranete la care apar si se dezvolta de la baza sau chiar din tulpinile pe cale de putrezire, lastari vigurosi.

Aceasta insusire a nucilor trebuie folosita cat mai mult pentru regenerarea nucilor valorosi, care se gasesc in toate zonele de cultura din tara noastra.

De obicei, cultivatorii, atunci cand observa ca o parte din ramuri se usuca, iar recolta scade, aplica un fel de taiere de regenerare, reducand ramurile la jumatate sau la o treime sau chiar indeparteaza toata coroana, lasand numai trunchiul. Aceasta nu este cea mai indicata taiere de regenerare a nucului, mai ales cand pomii prezinta scorburi sau inceput de putrezire a maduvei.

In asemenea cazuri este mai corect sa se taie pomii in intregime de la suprafata solului, operatie care permite nu numai sa se refaca nucul respectiv, dar sa se si inmulteasca vegetativ, obisnuindu-se mai multe exemplare, care fie ca se planteaza ca atare, fie ca se folosesc ca ramuri altoi.

Pentru a se asigura o refacere rapida, prin emiterea unor lastari vigurosi, taierea nucilor necorespunzatori trebuie sa se faca in perioda toamna-iarna, la inaltimea de maxim 20 cm de la sol. Dupa taiere, cioatele se acopera cu pamant sau frunze uscate, ceea ce contribuie la o mai buna lastarire.

In mod obisnuit, pe buturuga nucului taiat apar mai mult de 10 lastari, dintre care se aleg doar 2-3 care cresc aproape unul de altul si pe aceeasi parte a buturugii, pentru refacerea nucului, iar ceilalti se indeparteaza.

Citeste si: Plantarea nucilor: pregatirea terenului, infiintare, irigatie

Dupa 3-4 ani, pe fiecare buturuga se lasa un singur lastar, format in apropierea coletului, chiar daca acesta nu e cel mai puternic. Foarte pretiosi sunt lastarii asezati mai jos, la nivelul solului, deoarece printr-o musuroire superficiala se inradacineaza relativ usor, formand un sistem radicular propriu.

Taierea pentru formarea coroanei noilor pomi se face sumar, pentru a usura parcurgerea perioadei de crestere si intrarea pe rod. Este insa necesar sa se taie la inel toti lastarii ce se gasesc mai jos de prima ramura de schelet, pentru a evita dezbinarea lor sub greutatea zapezii sau infectarea. Operatia se executa la sfarsitul verii si orice taietura se unge cu mastic sau vopsea in ulei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.