Cresterea prepelitelor poate fi o treaba extrem de serioasa, in care sa se investeaza zeci de mii de euro, dar, la inceput, poti avea si o ferma de familie. Important este sa iti stabilesti clar piata, ce si cui vrei sa vinzi. Apoi, sa te interesezi foarte bine despre cum se cresc aceste pasari. In acest articol o sa va oferim informatii pretioase despre cresterea prepelitelor.
Sa vedem pentru inceput ce beneficii ne-ar oferi o asemenea activitate:
- spatii relativ reduse pentru crestere;
- cheltuielile cu procurarea materialului de matca, precum si cu echipamentele crescatoriei, relativ mici;
- concurenta nu este una foarte mare;
- consumatori din ce in ce mai informati asupra calitatilor oualor de prepelite;
Greutatea la prepelite
Prepelitele pot fi exploatate in doua directii: fie pentru productia de oua, fie pentru cea de carne.
Prepelitele specializate in productia de oua au o greutate mai mica, circa 120 – 180 grame pentru femele si 100 – 150 g pentru masculi. Varsta declansarii ouatului este in jur de 35 – 42 zile, o prepelita producand anual circa 300 – 320 oua, cu o greutate medie a oului de 10 grame.
Pentru pasarile specializate productiei de carne, greutatea medie la femele este de 250 – 340 grame si 220 – 300 g la masculi. Si aici greutatea oului este putin mai mare de 12-14 grame, iar ouatul se declanseaza mai tarziu, pe la 50-60 zile.
Cate oua face o prepelita pe zi? In functie de furajele oferite, o prepelita face in general 1 ou pe zi. In conditii foarte bune, ele pot face maxim 2 oua la 24 ore.
Japonezii sustin ca prepelita lor ouatoare produce circa 290 de oua pe an, cu un varf de 90% in lunile 2-4 de ouat.
Incubatia
Perioada de incubatie dureaza la ambele varietati circa 16-17 zile. La ecloziune, puii cantaresc intre 7 – 10 grame, avand insa o viteza destul de mare de crestere. Astfel, la varsta de 5-6 saptamani, cand se face sacrificarea, au o greutate de circa 80-90 % din greutatea adultului.
Pastrarea oualor trebuie facuta intr-o camera racoroasa, la o temperatura de 10-15 grade Celsius, dar nu mai mult de o saptamana.
Incaperea in care se va realiza incubarea va trebui sa fie bine ventilata, cu o temperatura constanta de 20-25 grade Celsius si cu o umiditate relativa de 50-70%.
Cresterea prepelitelor la sol
Acest lucru presupune sa existe un spatiu inchis, ferit de curenti de aer si daunatori (sobolani, pisici). Pardoseala ar fi bine sa fie de beton, peste care se presara un strat de talas.
In incinta respectiva se monteaza adapatori si hranitori. Aceste hranitori ar trebui realizate astfel incat pasarile sa nu-si introduca piciorul de hranitor, deoarece se va face risipa de furaj. Pe un metru patrat de pardoseala pot creste 25 – 30 de pasari adulte.
Cresterea in custi
Cresterea in custi presupune confectionarea sau cumpararea de custi sau baterii de crestere. Numarul de pasari care pot fi pe un metru patrat este de circa 100 de pasari adulte.
Acest tip de crestere are si avantajul de obtine si oua in conditii mai igienice, deoarece podeaua este inlinata la 15-20 grade.
Ce trebuie sa le asiguram prepelitelor
Au nevoie de o temperatura de 18-20 grade Celsius, aer curat si o durata a iluminatului de 16 ore pe zi.
Hranirea prepelitelor se face cu nutreturi combinate, care asigura circa 2800 – 2900 Kcal energie metabolizabila de kilogram de furaj; 19-20% proteina bruta si 3 % calciu.
O varianta posibila de nutret combinat are urmatoarea structura:
- 50% porumb
- 10% grau
- 17% srot de soia
- 8% srot de floarea soarelui
- 3% faina de carne
- 7% carbonat de calciu
- 1% fosfat dicalcic
- 1% premix vitamino – mineral
Pe o saptamana se consuma 4,5 kg furaj combinat si putem obtine o productie de 105 – 130 oua.
Cu ce incepi cresterea prepelitelor?
Cea mai simpla ferma este cea gospodareasca, compusa dintr-o singura mini-baterie de 20-25 prepelite (cu 1 etaj) sau de 40-50 prepelite (cu 2 etaje), care asigura necesarul de oua al unei familii formate din 4-5 membri, in care consumul de oua de gaini este inlocuit total cu cele de prepelita.
Se recomanda ca prepelitele sa fie cumparate la varsta de 30-35 de zile, adica 10-15 zile inainte de inceperea ouatului.
Dimineata se administreaza hrana (circa 600 grame – 25 prepelite) si apa circa 1 litru pentru ziua respectiva. Seara tarziu se recolteaza ouale. La 2-3 zile se scot tavitele cu dejectii de sub cusca. Puse la soare cateva zile, aceste dejectii pot deveni un foarte bun ingrasamant in gradina.
Ouale de prepelita sunt mai dietetice decat cele de gaina.
Cresterea prepelitelor pentru carne
Cresterea se face in general in cinci faze diferite.
Puii de pana la 3 zile: Puii eclozati se introduc in custi cu pereti de sticla, cu incalzire in infrarosu, peretele superior fiind mobil, pentru aerisire. Se introduc 250 pui pe un metru patrat si se asigura o temperatura de 40 grade celsius in cusca.
Puii intre 3 si 7 zile: In aceeasi cusca se va reduce treptat temperatura la 33-35 grade Celsius, in special printr-o aerisire mai puternica.
Pui de sapte pana la paisprezece zile: La varsta de 7 zile, puii se scot din maternitate si se transfera in etajul superior al bateriei de crestere unde temperatura se va reduce la 28 – 30 grade Celsius.
Puii de 14 pana la 21 zile: Puii se coboara in etajul 2 de sus al bateriei introducand 17-20 pui in cusca de 40*30 cm.
Pui de 21 – 28 zile: Puii se coboara cu inca un etaj, densitatea reducandu-se la 12-16 pui pe cusca.
Citeste si: Ferma de prepelite: de ce ai nevoie pentru o astfel de afacere
Carnea de prepelita
Francezii recomanda sacrificarea prepelitelor pentru carne la varsta de 5-6 saptamani, cand cantaresc 125 – 140 grame.
Carnea de prepelita contine mai multe substanta uscata (proteina, grasime, saruri) fata de carnea de gaina.
Carnea de prepeliță este o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi B2 (riboflavină), B6 (piridoxină) și B12 (cobalamină), care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și pentru metabolism.
Conține un nivel scăzut de grăsimi saturate și un raport echilibrat de grăsimi sănătoase, ceea ce o face o alegere bună pentru o dietă echilibrată.
De asemenea, aceasta carne este bogată în minerale precum fier, fosfor, zinc și seleniu, care joacă roluri cruciale în menținerea sănătății oaselor, producerea de celule roșii și susținerea sistemului imunitar.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro