AcasăPasariCapul umflat la pui: de ce apare si ce putem face?

Capul umflat la pui: de ce apare si ce putem face?

Capul umflat la pui este o boala care se poate intalni atat la efectivele din fermele industriale, cat si in gospodariile de familie. Desi acest simptom se regaseste mai des in cazul raselor de pasari mari, el poate aparea si la rasele de gaini ouatoare.

De ce apare capul umflat la pui?

Din pacate nu exista o singura cauza care poate fi la originea acestei boli. Deseori, capul umflat la pui are o origine virala, adica din cauza bronsitei infectioase, pseudopesta aviara, rinotraheita aviara etc.

Exista si bacterii care pot da simptome asemanatoare: Haemophilus gallinarum, Ornithobacterium rhinotracheale, E. Coli, precum si micoplasmoza aviara.

De cele mai multe ori aceste boli apar si ca urmare a nerespectarii densitatii din ferme, ba chiar din cauze care tin de scaderea imunitatii in randul puilor. Excesul de umiditate sau de caldura, ori curentii de aer din ferma, pot afecta puii.

Un alt factor important ce cauzeaza capul umflat la pui este tocmai stresul (mutarea pasarilor brusc dintr-un mediu in celalalt).

Cum se manifesta aceasta boala

De cele mai multe ori, in urma contactarii unui virus, sistemul respirator este afectat, iar infectia cu E.coli debuteaza destul de rece. Astfel, se produce un tesut umflat in jurul capului si al ochilor.

Cel mai des acest simptom il regasim in sezonul rece, la fermele de pui de carne. Raspandirea bolii exista (aer, dar si prin apa de baut, furaje), desi nu este foarte puternica. Mortalitatea poate ajunge la 10-20% din efectiv.

Tratamentul pentru cap umflat la pui

In functie de rezultatele de laborator, medicul veterinar poate recomanda antibiotice. Din cele mai eficiente s-a dovedit a fi florfenicolul (Floreef, Veterin) și combinația de doxicilină cu tilozină (Tiloxin, Tilodoxireef, Doxitylovet Plus).

Este important sa depistati problema de la care a aparut aceasta boala, deoarece exista riscul ca ea sa apara dupa sistarea medicamentelor.

Se recomanda si antiinflamatoare și antipiretice, cum ar fi aspirina (Reevit C este o combinație de aspirină și vitamina C). Pot fi de folos si preparate care contin bromhexină și mentol (Mentoreef Plus) pentru a ajuta pasarile si puii sa respire mai usor.

Citeste si: Raceala la gaini: cum sa o tratati

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine