Combaterea buruienilor la cultura de sofranel trebuie sa integreze atat metode agrotehnice, cat si chimice. Ca si la floarea-soarelui araturile si, in special, lucrarile de pregatire a patului germativ au un rol important in reducerea infestarii cu buruieni in special a celor perene dicotiledonate.
Avand in vedere ca distantele de semanat la sofranel sunt relativ mai mici, 45-50 cm sau in benzi la 2 randuri distantate intre ele la 20-30 cm si intre benzi 80 cm, executarea prasilelor mecanice si manuale se va face cu mari dificultati. Progresuele facute de chimie au largit sortimentul de erbicide disponibile si pentru sofranel.
Pe baza rezultatelor din tara noastra, cele mai selective erbicide pentru sofranel sunt Galex, Lasso si Patoran.
Avand in vedere ca sofranelul se cultiva in zone foarte secetoase erbicidele ce se aplica preemergent sunt insotite de riscuri – eficacitatea lor fiind slaba daca nu ploua in decurs de 10-15 zile de la semanat, respectiv de la aplicarea erbicidelor. Din acest motiv recomandam doua strategii de lupta chimica cu buruienile din cultura sofranelului.
Combaterea buruienilor la sofranel: prima strategie
Strategia 1 de combatere a buruienilor este indicata pentru culturile de sofranel infestate cu specii mono si dicotiledonate anuale.
- Eradicane 6 E + Patoran (6 – 81+4 – 6 kg/ha)
- sau
- Triflurom + Patoran (4 – 51+4 – 6 kg/ha)
In timpul perioadei de vegetatie se vor face si 1-3 prasile mecanice in functie de gradul de infestare cu buruieni. O prasila manuala se va face in cazuri exceptionale pentru a distruge vetele de Cirsium arvense.
A doua strategie
Aceasta este indicata pentru culturile de sofranel infestate si cu Sorghum halepense. In cadrul strategiei se aplica inainte de semanat si dupa semanat aceleasi erbicide indicate la strategia 1. Insa pentru combaterea costreiului din rizomi se va recurge la unul din erbicidele urmatoare:
- Fusilade Super (2-3 l/ha);
- Galland (2-3 l/ha);
- Targa (2-3 l/ha);
Tratamentele se vor face postemergent in momentul cand plantele de costrei crescute din rizomi au 15-35 cm inaltime indiferent de faza de crestere a plantelor de sofranel.
Cele mai mari suprafate cultivate cu sofrenel regasim in India, SUA, Mexic, Etiopia, Australia, Spania si Portugalia. In tara noastra ocupa suprafete restranse, fiind recomandat numai pentru zonele mai secetoase unde se obtin productii asemanatoare cu cele de la floarea-soarelui.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro