AcasăCasa si gradinaCultiva mustar si dezinfecteaza-ti solul. Plus alte beneficii ale sale

Cultiva mustar si dezinfecteaza-ti solul. Plus alte beneficii ale sale

Mustarul stim ca este o planta aromatica, pe care o utilizam adesea in preparate. Dar stim oare cat de multe beneficii ne poate aduce la nivelul solului? Mai mult decat atat, e si o planta melifera indragita de apicultori.

Mustarul alb are capacitatea sa curete solul din gradina dumneavoastra si, de asemenea, sa-l fertilizeze, chiar mai bine decat balegarul.

Compusii din mustar au un efect de respingere fata de mai multi daunatori, printre care: larva carabusului de mai, coropisnita, limacsi.

Planta de mustar

Este o planta anuala, cu radacina pivotanta, tulpina inalta de 30-60 cm, poarta frunze lungi de 5-15 cm. Florile sunt formate din patru sepale si patru petale de culoare galbena.

Semintele, cate 3-6 in fiecare silicva, sunt de culoare alba-galbuie pana la galben inchis.

Mustarul nu este pretentios fata de caldura, rasare chiar la temperatura de 2-3 grade Celsius, iar plantele tinere au totusi capacitatea de a rezista la geruri usoare de 5-7 grade Celsius.

Cele mai bune productii le ofera cand solurile sunt luto-nisipoase, bogate in humus si calciu.

Pregatirea terenului in vederea semanarii

Operatiunea de pregatire a terenului este foarte importanta, avand in vedere dimensiunea foarte mica a semintei de mustar.

Norma de semanare este de 2 grame pe metru patrat. Daca il folosim in scopuri fitosanitare, atunci norma este de 4 grame pe metru patrat.

Solul este bine sa aiba minim un pH de 6, daca dorim sa cultivam mustar.

Semanarea

Se seamana primavara. Se poate semana atat pe randuri, cat si pe toata suprafata parcelei. 10-15 cm randuri distanta intre randuri, iar dinstanta dintre plante: 3-4 cm.

Atunci cand dorim sa semanam mustar trebuie sa tinem cont ca aceste are nevoie de lumina si umiditate constante in sol.

la inflorire, pentru a stimula o polenizare mai buna, se recomanda aducerea stupilor de albine in camp.

Nu vom semana mustar dupa varza, conopida, gulie, ridichi. Citeste aici despre Rotatia culturilor in gradina – cum trebuie facuta.

Recoltarea

Recoltarea direct din camp se va face, de regula, in orele de dimineata si spre seara, deoarece plantele sunt sensibile la scuturare.

Stiati ca frunzele de mustar le puteti folosi la salata?

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine