Cultivarea macului in Romania se face tot mai rar, in principal din cauza schimbarilor climatice. Localitatea Colțești, din judetul Alba, este recunoscuta pentru cultivatorii sai de mac, insa, din an in an, acestia se imputineaza. Chiar daca un kilogram de seminte de mac se da cu 50-60 lei, agricultorii aleg sa mizeze pe alte culturi.
De la inceput trebuie precizat ca o cultura de mac, chiar si doar in gradina, se poate infiinta doar cu o permisiune acordata de Directia Agricola pe raza caruia activati. Din mac se pot crea substante stupefiante și psihotrope precum morfina. Nerespectarea acestor reguli va poate aduce amenzi usturatoare.
Se presupune a fi originar din China, unde se gaseste foarte raspandit in cultura. In prezent ocupa suprafete mari in India, Asia Mica si unele tari din Peninsula Balcanica.
Tehnologia de cultivare pentru mac
Macul este o planta anuala, cu radacina pivotanta. Tulpina este simpla sau ramificata si inalta de 50-150 cm. In tara noastra macul se seamana primavara devreme, in randuri distantate la 30 cm, iar intre plante pe rand la 15 cm. Se utilizeaza circa 2-4 kg de samanta la hectar.
Desi macul rasare relativ repede este bine sa se execute o grapare usoara, perpendicular pe directia randurilor semanate, sau se incepe direct prasitul intre randuri. Cand plantele au 4-6 frunze, se face primul rarit pe rand prin buchetare, cu un cultivator special.
Cand plantele au 8-10 frunze se face al doilea rarit cu mana, lasandu-se cate o singura planta in buchet. Cultura se intretine in continuare prin lucrari de prasit.
Recoltare
Momentul recoltarii este atunci cand samanta suna in capsula. Capsulele pline cu semințele mici se culeg manual în luna august, când sunt coapte.
Plantele se taie si se lasa pe teren sa se usuce bine, dupa care se treiera. In prezent, in cultura se foloseste si recoltarea direct din lan, cu combina echipata cu site speciale.
Oricare ar fi modul de recoltare, o atentie deosebita se va acorda conditionarii semintei. Dupa treierat, acesta se vantura bine, se ambaleaza in saci mici si se inmagazineaza in locuri uscate, altminteri se incinge usor, mucegaieste si pierde germinatia, devenind improprie si pentru valorificarea in industrie.
Cojile trebuie, de asemenea, tinute in locuri uscate si bine aerisite, deoarece in conditii de umezeala pierd din continutul de morfina.
Semintele destinate reinmultirii nu trebuie sa fie mai vechi de un an, deoarece isi pierd repede germinatia.
Utilizarea macului
Macul se cultiva pentru semintele sale ce sunt utilizate in cofetarii la diferite preparate si in simigerii. Din samanta de mac se mai extrage un ulei foarte fin, folosit atat in arta culinara, dar mai ales in pictura la prepararea vopselelor.
Din semintele necoapte, din intreaga planta, mai precis din sucul vegetativ se extrag principiile active, care nu sunt altceva decat alcaloizii legati in planta cu ajutorul acidului meconic.
Dintre cei 25 de alcaloizi existenti in mac, morfina este alcaloidul principal, fiind unul din cei mai puternici calmanti ai durerilor.
In Romania doar doua tipuri de plante psihotrope se pot cultiva, legal, si anume cea de mac si cea de canepa.
Citeste si: Cele mai bune plante care cresc la umbra
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro