Cele mai profitabile culturi care va pot aduce mai aproape de accesarea fondurilor europene sunt in general cele cultivate in sere si solarii, iar pe langa acestea si cultivarea cartofilor.
Cei care doresc sa acceseze fonduri europene, prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), trebuie sa isi calculeze dimensiunea economica a fermei. Astfel, acest coeficient poate fi calculat pe baza suprafetei si a culturii respective. In functie de acest scor, proiectul cu fonduri europene poate deveni mai usor eligibil fata de ceilalti competitori.
Cele mai „avantajate” culturi sunt florile, legumele proaspete, pepenii si capsunii cultivati in spatii protejate, conform listei coeficientilor de productie standard SO, din cadrul masurii 6.3 dedicate fermelor mici.
Iata topul celor mai profitabile culturi pentru obtinerea fondurilor europene:
Legume proaspete, pepeni si capsuni in sere si solarii: varza, conopida, sparanghel, salata, spanac, tomate, porumb dulce, vinete, ardei, dovleci, morcovi, usturoi, legume pastai (mazare, fasole) – 27,507 SO euro/ha.
Flori in sere si solarii, bulbi de flori, tuberculi, flori taiate si boboci, plante cu flori si plante ornamentale – 83,743 euro/ha.
Flori in camp – 25,527 euro/ha.
Legume proaspete, pepeni si capsuni in camp – 6,196 euro/ha.
Pepiniere – 5,614 euro/ha.
Ciupercarii – 4,456 euro/ha.
Hamei – 4,105 euro/ha.
Livezi de coacaz, smochi, zmeur, muri, agrise, catina, afin, goji, macese, soc, lonicera, coarne, aronia, dud – 3,958 euro/ha.
Cartofi (inclusiv cartofii noi, material saditor, cartof dulce destinat consumului uman) – 3,167 euro/ha.
Fructe, pomi si arbusti – clima temperata: mere, pere, piersici si nectarine, visine, cirese, caise, prune, gutui – 2,812 euro/ha.
Sfecla de zahar (exclusiv seminte) – 1,449 euro/ha.
De asemenea, merita mentionat faptul ca in cadrul prioritizarii proiectelor cu fonduri europene exista si principiul sectorului de activitate, in functie de care proiectul poate primi puncte suplimentare. Cele mai profitabile culturi pentru accesarea fondurilor PNDR.
De exemplu, pentru legumicultură (se referă atât la legumele în câmp cât şi la cele în spaţii protejate, inclusiv ciupercăriile din spaţiile climatizate), se acceptă şi producere de material săditor/ sămânță de legume se acorda 15p.
Pentru Producere de sămânță/ material săditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole și viticole) – cu excepţia celor pentru legumicultură se acorda 12 p, iar pentru pomicultură, exceptând pepinierele pomicole 10 p.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Buna ziua,
Pentru un teren in jur de 1000 mp pot obtine finantare pentru a cultiva ceva?
Care este suprafata minima de teren pentru a obtine finantare
Multumesc frumos.
Bună seara, am teren și ma gândesc sa încep sa cultiv pe el. Rog suport în accesarea fondurilor europene.