AcasăCasa si gradinaCe trebuie sa stii despre mar cand acesta infloreste

Ce trebuie sa stii despre mar cand acesta infloreste

Primavara este anotimpul cand toti pomii fructiferi revin la viata. Intr-o livada, mereu este ceva de facut, insa, pentru a face mai bine, pentru a avea rod, trebuie sa cunoastem si cateva dintre micile secrete ale pomiculturii.

Pentru acest lucru, prin amabilitatea sa, Tibi Tips ne ofera cateva detalii pretioase despre dezvoltarea marului: cum recunoastem ramurile de rod, rozetele de frunze, inflorescente etc.

Ramura de rod in devenire, ea nu o sa fructifice anul acesta. In schimb, ea va dezvolta o rozeta de frunze, in varful careia va creste o tepusa.

inflorescente mar, muguri
Inflorescente mar, muguri Foto: Captura Tibi Tips

Ramura de rod propriu-zisa este langa, va fructifica chiar in acest an, iar in varful ei va dezvolta o rozeta de frunze si o inflorescenta (4-8 muguri floriferi).

Fiecare parte ingrosata, pe care o vedeti la intersectarea ramurilor, este de fapt un depozit de substante nutritive, pe care pomul le utilizeaza pentru a se dezvolta.

Greselile de taiere au loc cel mai adesea din cauza necunoasterii elementelor structurale ale pomului.

Cresterile viguroase, verticale, anuale sunt lastari de tip lacom care vor consuma seva pomului. Acestea trebuie eliminate. Pe de alta parte, ramurile de vigoare mai mica (15-20-40 cm), care cresc la un unghi mai mic, trebuie lasate. Acestea sunt ramuri de rod in devenire.

Ce trebuie sa stim despre mar: el fructifica doar in partile terminale. De aceea nu avem voia sa facem scurtari in aceste parti terminale.

parti terminale mar
Foto: Captura Tibi Tips

Din 30 de flori, pomul este capabil sa dea cel putin 16 fructe.

Recomandare: Soiuri de mere: cele mai bune si productive pentru o afacere

Mai multe detalii, pe larg, puteti vedea in videoclipul de mai jos:

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine