Categorii
Apicultura

Plante toxice pentru albine

Unele plante contin nectar si polen, cu un continut de substante toxice, de care stuparii, in special cei care utilizeaza culesul pastoral trebuie sa tina cont.

Dintre cele mai toxice astfel de plante mentionam: Degetelul rosu, Degetarul, Stirigoaia, Omagul etc.

Iata cateva detalii despre aceste plante toxice pentru albine.

Degetelul rosu

Are tulpina inalta de 60 – 90 cm. Atat tulpina cat si frunzele sunt prevazute cu perisori, cu flori grupate spre varful tulpinii intr-o singura directie.

Culoarea florilor este rosie-purpurie la exterior si roza la interior, cu peri si pete in forma de punct de culoare bruna, inconjurata de un cerculet alb. Floarea dureaza circa 5 zile. Planta se cultiva in scop medicinal.

Degetarul

Degetarul este o planta asemanatoare cu Degetelul rosu, deosebindu-se prin culoarea galbena, fiind destul de raspandit in flora spontana.

Stirigoaia

Aceasta planta creste inalta putand ajunge pana la 1,5 m, cu frunze in primii ani in forma de rozeta, lungi de circa 30 cm. Florile situate spre varful tulpinei, de culoare alb-verzui, infloreste in lunile iulie-august.

Omagul

Acesta creste in zona montana in locuri umede si margini de paduri. Are un continut mare de alcaloizi si este folosit ca planta medicinala.

Florile sunt albastre-violet. Infloreste incepand din luna iulie pana in septembrie. Datorita continutului in alcaloizi (1-3%) planta este foarte toxica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.