AcasăAfaceri profitabile la taraCe sunt trufele si de ce sunt asa de rare si scumpe

Ce sunt trufele si de ce sunt asa de rare si scumpe

Ce sunt trufele este intrebarea pe buzele multor romani care aud preturile ametitoare, de cateva mii de euro chiar, la care pot ajunge acestea. Mai exact, trufele sunt niste ciuperci deosebite, aromate, care cresc la circa 20 – 30 cm adancime. Se pot gasi doar cu ajutorul cainilor special antrenati, iar daca ai reusit sa gasesti chiar si un kilogram atunci te poti declara chiar bogat. La propriu.

Istoria frumoasa a trufelor

Ne-am putea imagina ca doar restaurantele de lux, aparute in secolele recente, sunt cele care au initiat acest nou trend. Dar nu este deloc asa.

Se spune ca, acum mai bine de 4 milenii, sumerienii au fost primii indragostiti de trufe si de aroma acestora. De asemenea, si babilonienii obisnuiau sa faca mese copioase cu aceste ciuperci rare si scumpe.

Mai mult chiar, romanii le vedeau ca pe un dar al cerului si al zeilor si dezvoltasera chiar un cult pentru trufe, spunandu-le „copiii pamantului”, asa cum obisnuia Cicero.

Ce sunt trufele si unde pot fi gasite

Totusi, intrebarea ramane. Ce sunt trufele si unde le putem gasi mai exact. Raspunsul la cea de-a doua parte e mai complex.

In primul rand trebuie spus ca aceste ciuperci speciale apar in anumite conditii de temperatura si umiditate, ceea ce inseamna ca nu le vom gasi pe tot parcursul anului. Mai exact, cautarea trufelor se organizeaza primavara si toamna.

Apoi, trufele sunt in general la circa 20-30 cm in pamant, ceea ce face necesar folosirea unor caini special dresati pentru cautarea acestor ciuperci.

Ce sunt trufele pret
Ce sunt trufele pret

In general, trufele se impart si ele in mai multe categorii, de exemplu trufe albe, trufe negre, de toamna sau de primavara. De asemenea, mai exista niste ciuperci speciale denumite zbarciogi. Revenind insa la ce sunt trufele si unde sunt ele mai trebuie spus ca acestea se vor regasi in apropierea radacinilor unor copaci precum pinul, mesteacanul, stejarul sau fagul.

Cum spuneam si anterior, in prezent se folosesc caini special dresati la cautarea trufelor, cele mai utilizate rase fiind lagatto romagnolo, labrador, golden retriever, vizsla ungureasca, bretonul spaniel.

Unde le regasim in Romania si la ce pret pot ajunge

La nivel mondial se cunosc aproape 120 de specii de trufe. Una dintre cele mai apreciate specii este trufa alba (Tuber Magnatum), deoarece are o aroma foarte puternica si un miros deosebit de placut. Este si cea mai scumpa specie de trufe, preturile incepand de la 700-800 euro si ajungand la peste 5.000 de euro. Se poate regasi preponderend in padurile de fag si stejar, din Transilvania si pana in cele din judetul Buzau.

Apoi, trufele negre de toamna (Tuber uncinatum) si cele negre de vara (tuber aestivum) sunt de asemenea dorite de restaurante pentru aroma lor deosebita. Preturile pot porni de la 80 – 120 euro si pot ajunge pana la 600 euro.

Citeste si: Trufe: cum cautam „diamantele negre” si ce castigari putem obtine

Ce sunt trufele si cum se formeaza ele

Trufele apar in urma unui proces natural dezvoltat intre radacinile unor arbori si miceliul unor ciuperci. Prin intermediul simbiozei se formeaza niste organe specifice numite micorize. Astfel, ciupercile au capacitatea sa imprumute de la arbore diverse elemente nutritive, inclusiv gustul, mirosul etc. Insa, si reversul este valabil. Arborele primeste de la trufa numeroase substante precum potasiu, fier, fosfor etc.

Ce sunt trufele preparate
Ce sunt trufele preparate

Datorita preturilor mari, s-a dezvoltat inevitabil si o piata neagra a trufelor, la nivel mondial. Statele Unite sunt al treilea stat la nivel global in privinta volumului de recoltare. Exista insa si locuri in care poti gasi o mancare cu trufe la un adevarat chilipir, circa 20 dolari, in special acolo unde exista restaurante cu echipe proprii de cautare a trufelor.

Interesant de precizat este de asemenea ca trufele pot fi congelate pentru a se pastra mai mult timp. Cu toate acestea, trufele albe nu rezista la congelare si sunt recomandate a se consuma in circa 10 zile. Sezonul lor de asemenea este scurt, circa 4 luni pe an, din Septembrie pana in Ianuarie.

Votca si aroma de trufa

Poate va vine sau nu sa credeti dar trufele negre constituie si un ingredinet special al unui sortiment de votca. Daca in trecut, acum mii de ani, ele erau consumate mai degraba crude, cu miere cum faceau romani, astazi trufele se folosesc la realizarea unor sosuri sau branzeturi ori alaturi de legume sau fripturi.

Ca o curiozitate mentionam ca cea mai scumpa trufa vanduta vreodata a fost in 2007, atunci cand un om de afacer chinez a cumparat o trufa de 1,5 kg cu 350.000 de dolari de la un cautator de trufe din Italia.

Cum arata trufele in interior
Cum arata trufele in interior

Gustul trufelor, cel mai probabil, te vor suprinde. Atat cu o blandete greu de definit, dar totusi cu o aroma, de fiecare data diferita, in functie de tipul de trufa si de maturitatea ei.

Deloc surprinzator, trufele au un gust pamantesc sa-i spunem, aduc aminte de mosc sau de esente florale si chiar exotice. Trufele albe in schimb sunt putin mai condimentate si au un gust mai intens. Nu se recomanda sa gatiti trufele albe, pentru ca le veti distruge aroma.

Cum poti pastra trufele

Daca am aflat raspunsul la intrebarea ce sunt trufele de padure si, mai ales, daca am avut norocul sa gasim cateva, acum ar trebui sa cunoastem si cum putem sa le pastram.

Trufa neagra

Trufele negre sau albe se pastreaza cel mai bine la frigider, ambalate individual in hartie (schimbati prosopul de hartie la fiecare cateva zile pentru a preveni mucegaiul) sau intr-un recipient etans.

Exista cateva articole pe internet care va recomanda sa le pastrati in orez (orezul elimina umiditatea). Noi, totusi, va recomandam sa nu faceti acest lucru, decat daca doriti sa infuzati aroma de trufa in orez.

Ce sunt trufele si cum arata
Ce sunt trufele si cum arata

Speram ca am reusit sa va raspundem la intrebarea ce sunt trufele si ca v-am facut sa apreciati aceste minunate ciuperci pentru unicitatea lor.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine