AcasăFermieri cu profitFermierii care s-au asociat vand laptele cu 30% mai scump

Fermierii care s-au asociat vand laptele cu 30% mai scump

Asocierea fermierilor este un proces dificil, dar cu numeroase beneficii pentru acestia, cat si pentru consumatorul final. In judetul Alba exista cel putin o poveste de succes.

Sase fermieri au ales sa se asocieze in cadrul cooperativei Bovis Alba Transilvania, producand 7,5 tone de lapte zilnic pe care il vand ulterior companiilor Prodlacta si Hochland, scrie Ziarul Financiar.

Cel mai important aspect e ca pretul pe care acestia il obtin pe lapte a crescut cu cel putin un sfert decat atunci cand vindeau individual.

„Preţul laptelui a crescut cu 20-30% de când vindem centralizat.“

Şase fermieri din judeţul Alba s-au asociat în 2012 sub umbrela Cooperativa Agricolă Bovis Alba Transilvania, iar din 2016 au început să-şi vân­dă producţia de lapte prin aceas­tă cooperativă, ajun­gând în 2018 la o cifră de afaceri de 4 mi­lioane de lei, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

„Prin această formă de asociere putem ne­gocia mai bine o cantitate mai mare de lapte decât una mai mică. Preţul laptelui a crescut cu 20-30% de când vindem centra­li­zat. Sun­tem şase fermieri şi producem apro­xi­ma­tiv 7.500 de litri de lapte/zi, pe care îl vin­dem în mare parte către Prodlacta din Braşov şi o mi­că parte către Hochland“, spune Radu Mol­do­van, unul dintre asociaţii companiei Co­ope­rativa Agricolă Bovis Alba Transilvania.

Pentru cei care doresc mai multe informatii trebuie spus ca exista servicii de consiliere în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative. Producatorii pot beneficia gratuit de aceste cursuri si informatii.

Despre succesul cooperativelor romanesti din ultima perioada CultivaProfitabil.ro a scris si in cadrul acestui articol: Cooperativele romanesti au succes: si-au dublat afacerile si au ajuns la un record de infiintari.

Membrii cooperativelor beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădiri și terenuri, precum si de alte facilitati fiscale. Mai multe detalii puteti citi in acest articol.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine