AcasăCasa si gradinaSobe canadiene: randament maxim, dintr-un minim de resurse

Sobe canadiene: randament maxim, dintr-un minim de resurse

Romanii au devenit interesati, din ce in ce mai mult, de sobe canadiene, recunoscute pentru capacitatea lor de a oferi caldura intr-un mod eficient, prin utilizarea cat mai buna a combustibilului folosit.

Trebuie mentionat ca aceste sobe folosesc combustibil solid, adica lemn, brichete de foc, chiar si rumegus daca e uscat sau alte reziduuri lemnoase acumulate in gospodarie.

Sa aflam asadar mai multe informatii despre ele.

Sobe canadiene: randamente de 75-80%

„Soba canadiana este o inventie deosebita in domeniul incalzirii unor spatii precum locuinta, sere, solarii sau spatii tehnice. Aceasta a fost inventata de catre taietorii de lemne din Canada, care, lucrand in conditii dificile, la temperaturi scazute, aveau nevoie sa isi incalzeasca spatiile cat mai rapid. Este soba cu un randament mare de 75-80% din combustibilul care arde. Are doua principii de functionare: convectie naturala, gazefiere”, spune Iuri Movileanu, administrator ADCDE Tracia, judetul Bacau, pentru Lumea Satului.

In agricultura sobele canadiene pot fi folosite pentru incalzirea rasadnitelor, iar unele modele mai mari pot fi utilizate si pentru sere si solarii.

Cum functioneaza?

Principiul de functionare este foarte simplu: Aceasta soba este compusa din tevile respective, care inglobeaza focarul. Daca deschidem evacuarea si admisia, incarcam o cantitate de combustibil care sa arda o jumatate de ora. Incalzeste spatiul. Dupa care o umplem cu combustibil (lemn, bricheti, chiar si rumegus daca e uscat), dupa care e se seteaza, inchidem evacuare, o reglam pt. functionare in sistem de ardere mocnita (lemnul nu mai arde cu flacara deschisa), eliminand gazele, acestea sunt preluate sub 2 duze, gazele ard cu flacara albastra, ca la aragaz in principiu, explica Iuri Movileanu.

Sobe canadiene principiu de functionare
Sobe canadiene principiu de functionare Foto: S.C.ADCE TRACIA S.R.L.

Prin intermediul tevilor de jos soba canadiana trage aerul rece si il evacueaza prin intermediul tevilor de sus, la o temperatura cuprinsa intre 60 si 120 de grade Celsius.

Mai mult decat ata, datorita constructiei metalice, soba degaja caldura si prin incalzirea suprafetei exterioare. Astfel, o singura incarcare va fi suficienta pentru incalzirea unui volum de aer de pana la 100 mc, pentru un interval de timp cuprins intre 6 si 12 ore.

Otelul din care este realizata soba are 4 mm grosime, ceea ce face ca si el sa radieze caldura. Se mai poate atasa la horn si un recuperator de caldura, pentru o eficienta si mai ridicata.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine