AcasăLegume si fructeCe cirese si visine se pastreaza mai mult: sfaturi pentru a le...

Ce cirese si visine se pastreaza mai mult: sfaturi pentru a le mentine proaspete

Dintre toate speciile de samburoase, ciresele si visinele se strica cel mai repede, putand fi consumate si comercializate doar pe un timp limitat. Exista mai multe motive pentru care acestea se pot deprecia intr-un timp scurt.

In primul rand, conteaza cand si cum sunt recoltate ciresele si visinele. Se recomanda ca aceasta operatiune sa se faca pe timp racoros, fructele recoltate sa fie tinute la umbra si puse in ambalaje de capacitate mica.

Sfaturi de pastrare

Conditiile optime de pastrare sunt: 0 grade pentru visine si -0,5…0,5 grade Celsius pentru cirese, iar umiditatea relativa a aerului 85-90%.

In aceste conditii, durata de pastrare a fructelor este de 3-7 zile la visine si 5-10 zile la cirese, in functie de soi.

Dupa ce le-ati cumparat, cel mai bun mod de a depozita ciresele este în frigider. Cireșele refrigerate pot rezista până la trei zile, în timp ce fructele conglate pot rezista până la un an. Asigurați-vă că îndepărtați orice exces de umiditate de pe cireșe înainte de a le depozita, astfel încât să rămână proaspete mai mult timp.

Reteta: cum sa pastrezi proaspete ciresele chiar si 3 saptamani

Le pastrezi codita si le pui intr-un recipient cu apa, adaugam apoi doua linguri de otet si le lasam 2-3 minute. Otetul va indeparta orice posibili microbi de pe coaja. Dupa aceea le clatim cu apa.

Le pui pe un servet, 2-3 ore sa se usuce complet. Ulterior, le punem pune intr-un borcan mai mare de sticla, inchidem capacul si le putem in frigider. Isi vor mentine prospetimea chiar si trei saptamani.

Soiuri care pot rezista mai mult timp

Dintre soiurile de cirese, cele care se mentin pe un timp mai indelungat sunt: Pietroase Napoleon, Boambe de Cotnari, Germersdorf, Negre de Bistrita, Armonia, Hedelfinger etc.

Dintre soiurile de visin mai rezistente la pastrare amintim: Mocanesti, Dropia, Crisana, Timpurii de Cluj, Spaniole, Turcesti etc.

Merita mentionat ca recoltarea cireselor si visinelor trebuie sa se faca cu peduncul, altfel capacitatea lor de pastrare temporara se reduce foarte mult si este favorizata instalarea agentilor patogeni.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine