AcasăLegume si fructeCand se planteaza fasolea fideluta

Cand se planteaza fasolea fideluta

Fasolea fideluta (pastai) se poate planta in doua perioade din an, mai exact primavara sau toamna. Perioada ei de vegetatie poate sa difere in functie de soi, dar, in medie, aceasta este cuprinsa intre 45-50 de zile.

Sa vedem asadar ce perioade sunt recomandate pentru a semana.

Cand se planteaza fasolea fideluta?

Cultura de primavara pentru fasolea fideluta se poate infiinta in perioada 25 aprilie – 30 mai.

Este important ca primavara, pana in preajma infiintarii culturii, terenul sa se mentina cat se poate de curat si fara buruieni, precum si fara crusta. Pentru a realiza acest lucru se recomanda 1-2 lucrari cu grapa cu colti reglabili.

Putem spune ca exista si o cultura de vara (succesiva sau dubla) de fasole de gradina oloaga ce are ca scop esalonarea recoltei pentru perioada august – septembrie, cand consumatorii o doresc mai mult fiind sezonul conservelor.

Mai exact, aici epoca de semanat este intre 15 iunie si 15 iulie. Fasolea fideluta se poate cultiva dupa verdeturi, ridichi timpurii, orz, grau.

In sera o puteti cultiva din ianuarie si pana in aprilie.

Cultura de toamna se practica mai ales in sudul tarii unde recolta se epuizeaza mai repede. Semanarea se face cam la sfarsitul lunii iulie, inceput de august, iar recolta apare undeva in perioada 15 – 20 octombrie.

Citeste si: Cultura de fasole urcatoare: infiintare, ingrijire, recoltare

Cateva sfaturi despre cultura de fasole fideluta

Daca am aflat cand se planteaza fasolea fideluta, este indicat sa cunoastem cateva detalii despre necesitatile acestei culturi.

Plantarea se realizeaza atunci cand temperatura in sol, la o adancime de 5 cm, este de cel putin 10-11 grade Celsius.

Recoltarea se face in mai multe etape, deoarece nu este bine sa lasam pastaile sa imbatraneasca pe planta, acestea devenind mai degraba atoase.

Fasolea are nevoie de irigatii pentru a se dezvolta. Perioadele cu cele mai mari cerinte fata de apa sunt: infloritul, legarea pastailor si formarea boabelor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine