AcasăCombaterea daunatorilorDe ce este important calciu la cultivarea tomatelor

De ce este important calciu la cultivarea tomatelor

Carenta de calciu la tomate este responsabila pentru o serie de boli care pot aparea la acestea, printre care putregaiul. Atunci cand sunt circa o treime dezvoltata, uneori se pot observa niste pete gri-maro, intai mai mici, apoi care se maresc.

Acesta este primul semn al lipsei de calciu la rosii. Daca nu actionam din timp, fructul va incepe sa se innegreasca aproape complet. Nu trebuie uitat, ca acest putregai este o poarta deschisa pentru ciupercile patogene.

Despre cum trebuie sa actionam si ce remedii putem aborda va oferim cateva explicatii oferite de Secretele Gradinarului.

Principalele cauze

Este important sa intelegem putin si cauzele care conduc la o lipsa de calciu pentru tomate.

De exemplu, o administrare in exces a micro si macro elementelor, atunci cand fertilizam solul, poate conduce adesea la o incapacitate a plantelor de a asimila calciu. De aceea, este necesar sa respectam toate instructiunile privind fertilizarea.

Apoi, un alt motiv poate fi constituit si de utilizarea in exces a balegarului (mai ales daca acesta nu a fost bine descompus).

Ce trebuie facut pentru lipsa de calciu la tomate

Primul lucrul pe care trebuie sa-l facem este sa indepartam toate fructele afectate, deoarece acestea nu vor mai putea fi utilizate (nu se vor coace, doar se vor colora).

Iata si trei retete pentru a preveni aceasta problema.

Citeste si: Boli la tomate: Aplica aceste masuri pentru prevenire si combatere

Reteta pe baza de dolomita

Se iau 3-4 linguri de dolomita, se adauga un litru de otet si se completeaza pana la 10 litri de apa. Se amesteca foarte bine si apoi se uda cate 1 litru pe planta.

Otetul are rolul de a face „accesibil” calciul din dolomita pentru planta.

A doua reteta: pe baza de cenusa

Un litru de cenusa la 1 metru patrat. Un pahar de cenusa cu un pahar de otet, punem intr-un vas mai mare. Amestecam foarte bine si complentam pana la 10 litri cu apa. Udam 1 litru la fiecare planta.

Otetul va avea rolul de a neutraliza cenusa (sa nu mai fie prea alcalina, ci neutra), pentru a nu afecta pH-ul solului.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine