AcasăIepuriValorificarea blanitelor si a pieilor de iepure de casa

Valorificarea blanitelor si a pieilor de iepure de casa

Blanitele obtinute in urma sacrificarii iepurilor de casa se valorifica in conformitate cu calitatea lor.

Astfel, cele mai valoroase se folosesc in industria blanurilor, iar de la celelalte se utilizeaza pielea (cu par sau depilata) in marochinarie si parul in industria textila.

Factorii care influenteaza calitatea pielii de iepure

Calitatea blanurilor si a pieilor brute si implicit caracteristicile tehnologice ale acestora sunt influentate de rasa, sex, varsta, sezon si de conditiile de crestere.

Pielea de iepure de casa este moale, poroasa si cu rezistenta destul de scazuta. Pe scara de 100 de puncte rezistenta blanii de iepure este estimata la 20 de puncte. Rasele cu par lung au stratul papilar mai dezvoltat iar cele cu par scurt au stratul reticular mai des.

In functie de sex, structura pielii iepurilor de casa difera foarte putin. Totusi, la masculi se obtin piei mai mari, mai groase si mai grele, in comparatie cu cele de la femele si de la tineret, la care pielea este mai uniforma ca grosime si mai subtire.

Varsta determina diferente destul de mari in structura blanii si a pielii. Este recomandabil ca iepurii sa fie sacrificati numai in stare adulta, deoarece la acestia pielea atinge densitatea maxima. Varsta minima de sacrificare este de circa 3-4 luni.

Sezonul de sacrificare

Sezonul de sacrificare joaca si el un rol foarte important in obtinerea de blanuri de iepure de calitate. La iepurii adulti, naparlirea incepe in martie si contribuie la mentinerea rara a parului in tot cursul verii.

O noua naparlire are loc in lunile septembrie si octombrie. Inca din primele zile ale lunii noiembrie incepe sa se formeze o blana deasa de iarna, care se pastreaza pana in luna martie. La pui, prima schimbare a blanii incepe de la varsta de circa o luna, naparlirea fiind extinsa pe aproape tot corpul in cea de-a doua luna de viata.

Prelucrarea primara a blanurilor

Aceasta consta in operatiuni de decarnare, degresare, intindere pe san, uscare, conservare si depozitare pana la valorificare.

Imediat dupa jupuire, blanurile se decarneaza prin raclarea (cu un cutit bont sau cu freza de cauciuc) tesuturilor care au aderat la piele. Raclarea nu trebuie efectuata profund, deoarece exista riscul de a afecta radacina parului sau de a deteriora pielea prin taiere.

Degresarea blanurilor (absorbtia resturilor de grasime si a umiditatii inca in exces in piele) se efectueaza in tobe. Procesul de degresare consta in trei faze:

  • degresarea cu pielea in afara;
  • degresarea cu parul in afara;
  • scuturarea blanurilor.

Agentul de degresare a blanii este de regula rumegusul de foioase (curatat, uscat si maruntit fin), uneori in combinatie cu neofolina.

Blanurile degresate se intind pe sanuri cu blana in interior dupa care se pun in incaperi spatioase bine aerisite, la adapost de lumina solara.

Piele iepure blana

Uscarea se face la o temperatura de 18-20 grade Celsius si o umiditate de 50-55%. Dupa 5-6 zile, blanurile se scot de pe sanuri, se verifica daca sunt bine uscate si daca nu prezinta cute, dupa care se sectioneaza in linie drepata, in regiunea abdominala, se intind pe masa de sortare unde sunt clasate pe categorii.

In cazul depozitarii blanurilor de iepure o perioada lunga de timp se impune conservarea lor prin uscare la aer sau prin sarare. Uscarea la aer a blanurilor se poate realiza in aer liber (la umbra) sau in magazii.

In perioadele cu temperaturi ridicate pieile pot fi conservate prin sararea fetei carnoase. Dupa ce au fost bine uscate, blanurile se intorc cu parul in afara, se scutura, se perie si se presara cu naftalina pentru a le proteja impotriva moliilor.

Argasirea, tabacirea si finisarea pieilor si blanurilor de iepure

Tabacirea reprezinta o operatie prin care pielea putrescibila este tratata cu anumite substante care au proprietatea de a o face rezistenta la putrefactie si de a-i conferi anumite insusiri fizice, mecanice si chimice.

Argasirea este un proces in linii generale asemanator cu cel de tabacire, doar ca se evita faza de tabacire in crom.

Prelucrarea blanitelor de iepure de casa trebuie efectuata cu multa precautie deoarece au o piele subtire, putin dezvoltata, fibrele de par slab ancorate in piele.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. Va rog sa mi ziceti unde se pot valorifica in Buzau blanitele de iepuri de casa si in ce conditii. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine