AcasăCombaterea daunatorilorCum sa scapi de melci, limacsi si afide cu rostopasca

Cum sa scapi de melci, limacsi si afide cu rostopasca

Unii o considera o simpla buruiana, altii, in schimb, o cauta pentru ajutorul pe care ni-l poate oferi in gradina. Vorbim despre rostopasca, o planta medicinala folosita in principal pentru uz extern, avand proprietati antifungice, antibacteriene.

Tocmai de aceea, rostopasca ne poate fi un aliat de nadejde in gradina. Iata cum o putem utiliza corect pentru plantele noastre.

„Se gaseste relativ usor, pe langa garduri, pe campuri. Puteti sa culegeti si sa realizati macerat din ea. O puteti utiliza cu succes pentru a combate daunatori precum limacsii, melcii, in culturi de varza, salata verde etc.”, aflam din canalul Secretele Gradinarului.

De asemenea, putem sa utilizam rostopasca pentru efectuarea tratamentelor preventive la plantele din gradina.

Prepararea solutiei

Utilizarea ei presupune sa facem o infuzie. Luam o galeata de culoare inchisa, rezistenta la temperaturi mai mari a apei. Avem grija de faptul ca rostopasca pateaza.

Se recomanda folosrea plantei inainte ca ea sa faca seminte. Puterea ei este mai mare atunci.

Am cules, am maruntit-o. Am umplut acel vas cu rostopasca, 3 sferturi e de ajuns. Turnam apa fierbinte, nu neaparat clocotita, ci pe la 70-80 grade Celsius. Lasam 24 ore la infuzat. Mai amestecam din cand in cand.

Solutia obtinuta trebuie strecurata. O diluam cu apa 1 la 3, adica o parte solutie, trei parti apa. Daca dorim sa o folosim foliar, adaugam un adeziv, ori sapun de casa, ori cumparam un bio-adeziv special, pentru o aderenta mai buna.

Citeste si: Scapa de puricii de pe plante cu acest insecticid natural

Solutia pregatita o putem utiliza pentru toate plantele, fara restrictii, nu se vor arde.Se poate da si la radacina plantelor.

La ce ajuta

Avand proprietatile anti-bacteriene si anti-fungice mentionate anterior, rostopasca ne ajuta sa ferim plantele de boli, cum ar fi fainarea, putregaiului, dar si impotriva afidelor.

Daunatorii pe care nu ii vom putea combate cu aceasta infuzie de rostopasca sunt plosnitele, gandacii de colorado.

Daca dorim sa o utilizam si in luna august de exemplu (atunci cand rostopasca de pe camp are deja seminte si nu mai este buna) se recomanda ca din cea culeasa in perioada optima, sa o intindem la umbra, apoi sa o pastram in saci de hartie.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. am o contraindicatie la acest macerat de roatopasca. A functionat perfect la toate plantele, nu s-au ars, dar totusi nu recomand sa se utilizeze pe frunzele nemature la avocado, se ard. Initial am crezut ca s-au ars din cauza soarelui dar ulterior primei utilizari, am mai folosit o data tot pe avocado intr-o zi in care nu a fost soare si frunzele proaspete ale avocadoului s-au ars. In rest recomand cu drag utilizarea maceratului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine