Taieri la cires este un subiect extrem de important pentru pomicultorii romani, mai ales primavara, atunci cand este necesar sa luam cateva masuri de curatare si tundere a samburoaselor.
Se stie faptul ca ciresul se comporta foarte bine in zonele in care lumina solara este prezenta pe o perioada cat mai mare din zi. De asemenea, pentru o dezvoltare optima a ciresului, vom alege intodeauna soluri cat mai bine aerate si care sunt ferite de curentii de aer rece.
Mai mult decat atat, o fructificare foarte buna a ciresului o vom obtine pe terenurile care dispun de pante de pana la 15%. Totodata, vom evita solurile predispuse la baltiri.
Taieri la cires: sisteme de cultura recomandate
Pentru initierea unei culturi profitabile de cires sunt recomandate doua sisteme de cultura. In primul rand, vorbim de cultura clasica (folosirea unor pomi altoiriti pe un portaltoi de o vigoare mai consistenta). Aici se pot utiliza distante de circa 5×4 m ori 6×5 m, fara a folosi sisteme de sustinere.
O a doua varianta este cultura intensiva, unde se va merge un portaltoi de vigoare medie si distante de plantare de circa 4x3m. O alternativa aici este folosirea unor portaltoi de vigoare mica, caz in care vom reduce distanta de plantere dintre pomi la 2 m. Bineinteles, in acest caz vom utiliza sisteme de sustinere pe baza de spalieri etc.
Taieri la cires: cum intretinem solul dupa plantare
Un aspect de asemenea important, care ne va ajuta inclusiv la ingrijirea ciresului, este cum intretinem solul dupa ce am executat plantarea. Specialistii recomanda ca randurile dintre pomi sa fie intretinute ca ogor negru, asta mai ales in anul I. Pentru acest lucru vom discui de mai multe ori pamantul astfel incat sa ne asiguram ca distrugem buruienile. Sub randurile de pomi, solul se va mentine curat prin frezare.
Taieri la cires: formarea coroanei
Chiar si fara ingrijire, ciresul tinde sa formeze o coroana cu ax. La cires, se manifesta pregnant fenomenul de etajare naturala, motiv pentru care formele de coroane recomandate sunt piramida etajata si coroana combinata. Datorita cresterilor viguroase nu suporta taierile drastice, drept urmare taierile de formare si cele de rarire se limiteaza la strctul necesar.
Formarea coroanei consta in reducerea drastica a materialului saditor la plantare. In anii urmatori (II, III si IV) se fac doar taieri slabe.
De asemenea, cand vorbim de taieri la cires, ramurile bazale ale primului etaj trebuie sa aiba o pozitie intercalata (pe cat posibil, o distanta de 20-25 cm), in caz contrar pericolul ruperii fiind mult prea mare. Se desfiinteaza ramnificarile de tip furca, o formatiune des intalnita pe cires. Dupa obtinerea celorlalte doua etaje se stopeaza lucrarile de formare a coroanei.
O caracteristica a ciresului este faptul ca emite spre varful sarpantelor si subsarpantelor ramuri anuale lungi, dispuse in mai multe etaje naturale. Acestea se desfiinteaza, lasand numai prelungirea si cateva ramuri anuale laterale. Ramurile laterale ale axului nu se ating, in primavara urmatoare acestea vor pune bazele urmatorului etaj.
Si taierile de formare aplicate coroanei in perioada de rodire (taierile de fructificare) se efectueaza cu masura. Anual, se fac interventii acolo unde este cazul, cu taieri de intretinere, suprimand eventualele ramuri bolnave, rupte, concurente sau incrucisate. Scopul principal al taierilor de rarire este stoparea dezvoltarii coroanei pe latime si inaltime. Speram ca aceste sfaturi despre taieri la cires v-au fost utile.
Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Taieri la cires: cand si cum tundem ciresul pentru o fructificare bogata […]
Ciresul are tendinta naturala de a-și forma coroana in funcție de vigoarea portaltoiului. Nu este indicată o fructificare foarte bogata pentru un an sau doi. Este mult mai benefică o fructificare corecta care sa se întindă pe mai mulți ani fără a avea dezechilibru. O fructificare bogata (corecta) se obține atunci când taieriele de fructificare păstrează raportul intre ramurile de 1an, 2 ani si 3 ani…ideal este ca acestea sa fie in proporții egale.
Este adevarat ca cel care taie trebuie sa fie ras in cap?
Tre sa fie cioban
Corect! Aveți perfecta dreptate!
Foarte corect! Așa si trebuie sa fie.
In acest articol, D-l Zaharia „a uitat” sa menționeze una dintre cele mai importante caracteristici ale cireșilor.
Ciresii rodesc pe ramuri de un an, de doi ani si de trei ani, mai rar pe ramuri de 4 ani si de aceea trebuie avut in vedere atunci când facem tăierile sa se păstrez o proporție corecta intre aceste ramuri.