AcasăLegume si fructePlantarea nucilor: pregatirea terenului, infiintare, irigatie

Plantarea nucilor: pregatirea terenului, infiintare, irigatie

Atunci cand discutam despre plantarea nucilor, exista preponderent trei tipuri de livezi: cele extensive, intensive si superintensive. Le vom detalia separat. De asemenea, vom aborda in articol si aspecte ce privesc pregatirea terenului, modul propriu-zis de plantare, precum si cateva detalii despre cum sa ingrijim livada.

Plantatiile extensive de nuc au loc de la 60 la 83 pomi la hectar, nucii fiind plantati la distante mari: 10×12 m, 12×12 m sau chiar 12×14 m, cu soiuri viguroase.

Pomii ajung sa acopere spatiul de nutritie dupa 30 de ani sau chiar mai mult, varsta pana la care se obtin productii mici. Acest tip de plantatii se utilizeaza din ce in ce mai putin din cauza rentabilitatii scazute.

Plantatii intensive de nuc au loc intre 90 si 140 pomi la hectar. Pomii sunt plantati la 9×8, 10×8, 10×9, 10×10 sau 11×10, distante ce permit efectuarea numai in primii 4-5 ani a unor culturi intercalate.

Formarea unui trunchi mijlociu (90-110 cm) favorizeaza o crestere rapida a pomilor si o intrare pe rod la 6-8 ani. Acest tip de livada asigura o productie ridicata.

Plantatiile superintensive au 150-200 pomi la hectar. Acest tip de livada se caracterizeaza printr-o crestere mai rapida in primii ani, o intrare pe rod precoce (de la 5 ani), cu o productie mare in primii ani. Distantele de plantare sunt de 7×7 m pana la 8×8 m. Daca toate lucrarile se executa la timp si sunt de calitate, in acest tip de plantatii se pot obtine productii mari inca din primii ani.

Pregatirea terenului pentru infiintarea plantatiei

Pentru infiintarea unei plantatii de nuc, cele mai bune premergatoare sunt: cerealele, leguminoasele, prasitoarele si ierburile perene. Terenul cu ierburi perene trebuie destelenit cu cel putin 6 luni inainte, pentru a avea timp sa se descompuna resturile organice.

Este contraindicata infiintarea unei plantatii de nuc pe terenurile ramase libere prin defrisarea unor specii lemnoase, pomicole sau silvice. Aceste terenuri trebuie cultivate cel putin 3 ani cu culturi anuale, pentru a evita riscul infectarii nucului cu diferite boli.

Nuci

Prima lucrare (premergatoare infiintarii) care se face la plantarea nucilor este parcelarea si consolidarea retelei de drumuri. In fiecare parcela se face apoi o usoara nivelare, modelare, pentru a permite aplicarea mecanizata a lucrarilor.

Dupa aceste lucrari se face fertilizarea de baza cu 40-60 de tone/ha gunoi de grajd, 80-120 kg/ha fosfor si 120-150 kg/ha de potasiu si desfundarea la 60-80 cm.

Desfundarea trebuie facuta in iulie-august pentru plantarile de toamna si in octombrie, noiembrie pentru plantarile de primavara.

Inainte de plantare se stabilesc in functie de port-altoi si vigoarea soiului si sunt de 10-12 m intre randuri si 8-10 m pe rand la pomii altoiti pe J. Regia si 8-10 m intre randuri si 6-8 m intre pomii altoiti pe J. nigra. Pichetajul poate fi un dreptunghi, patrat, triunghi isoscel sau echilateral. Sunt de preferat ultimele doua sisteme deoarece pomii beneficiaza de mai multa lumina.

Cand se planteaza nucii

Epoca optima de plantare este toamna, intre 1 si 15 noiembrie. Spre deosebire de alte specii, nucul scos din pepiniera se deshidrateaza foarte repede. Pentru a evita acest lucru este necesar ca imediat ce pomii sunt scosi sa fie mocirliti, stratificati si cat mai repede plantati in livada.

Imediat dupa plantare se uda abundent. Rezultate bune s-au obtinut cand, dupa plantare, pomii au fost inveliti cu folie de polietilena sau hartie, pana primavara. Daca plantarea nu se poate face decat primavara devreme se recomanda ca materialul sa se scoata din pepiniera tot primavara, cat mai aproape de data plantarii, deoarece in timpul stratificarii multe radacini pot fi infectate de mucegaiuri.

La scoatere, sistemul radicular si in special pivotul nu trebuie sa fie ranit, deoarece se vindeca greu.

Pentru a obtine pomi cu radacini ramnificate si plasate mai la suprafata se recomanda folosirea celor obtinuti la ghivece. Fasonarea radacinilor trebuie evitata. Inainte de plantare se face numai o usoara taiere deasupra eventualelor rani.

Cele mai bune rezultate se obtin cand la plantare se foloseste material saditor de 2 ani sub forma de vergi, cu lungimea de 1,5 – 2 m. Plantarea vergilor de 1 an da rezultate numai in terenuri foarte bine pregatite si cu posibilitati de irigare.

O deosebita importanta se va acorda si adancimii de plantare. In mod obligatoriu, coletul trebuie sa ramana la suprafata. In acest scop, se recomanda ca inainte de scoatere din pepiniera, nivelul coletului sa fie marcat cu vopsea. La pomii altoiti mai adanc, coletul si radacinile sunt mult mai usor atacate de bacterii si ciuperci.

Pamantul folosit la plantarea nucilor va fi bine amestecat cu 10-15 kg mranita bine putrezita si va fi bine tasat in jurul radacinilor. Dupa plantare se uda bine cu 40-50 litri de apa la pom.

Despre taierile de formare la nuc va invitam sa cititi mai multe detalii in cadrul acestui articol.

Lucrarile solului pana la intrarea pe rod

Ogorul negru este cel mai bun sistem de intretinere a solului, deoarece asigura pomilor cantitatile maxime de apa si saruri minerale si in special de azot si prin acestea o crestere rapida a pomilor.

El se realizeaza prin aplicarea unei araturi superficiale, la 12-15 cm primavara si 6-7 prasile in timpul vegetatiei. Pentru nuc se recomanda in primul rand erbicidele de contact.

Ce se poate planta intre nuci

Culturile intercalate – este sistemul care permite valorificarea superioara a terenului in primii 3-4 ani de la plantarea nucilor. Pe terenurile sarace, slab fertile, se recomanda introducerea culturilor intercalate sub brazda de ingrasamant verde. La alegerea speciilor se va urmari ca acestea sa nu concureze cu nucul pentru apa si substante nutritive mai ales in lunile iunie-august, cand la nuc are loc cresterea lastarilor.

Din acest punct de vedere, cea mai corespunzatoare este mazarichea de toamna, care se seamana in august-septembrie si se introduce sub brazda la inceputul lunii iunie. Rezultate bune se obtin si cu secara si chiar cu sorg.

Cand se planteaza nucul
Momentul oportun de a planta nucul

Pe terenurile mai fertile se pot cultiva intercalat si specii agroalimentare: leguminoase pentru boabe, cartofii, legumele timpurii, radacinioasele.

Dintre speciile pomicole se pot cultiva intercalate capsuni, coacazul negru. Intercalarea unor specii lemnoase precum alunul, visin, prun sau chiar mar nu este corespunzatoare.

Mulcirea – este un sistem corepunzator pentru nuc, deoarece impiedica evaporarea apei si cresterea buruienilor. Mulcirea se poate face cu gunoi sau alte resturi organice.

Irigarea

Nucul este o specie cu cerinte mari fata de umiditate, de aceea irigarea este indispensabila mai ales in perioada de tinerete a pomului, in zonele si in anii in care in perioada de vegetatie cad mai putin de 100 litri / metru patrat lunar.

Nevoile maxime de apa ale pomilor tineri, atat la plantarea nucilor, cat si in perioada cresterii intense a lastarilor. Calendaristic, aceasta fenofaza corespunde cu lunile mai, iunie si iulie.

Pentru a asigura conditii optime de crestere a lastarilor este necesar ca in fiecare an in lunile de vegetatie sa se faca 1-2 irigari cu 300 – 400 m cubi la hectar. In lipsa sistemelor de irigare se face udarea locala de 2-3 ori pe luna, dand 40-50 litri la pom.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine