AcasăCasa si gradinaMetode de prevenire pentru fainare, mana si putregaiul cenusiu

Metode de prevenire pentru fainare, mana si putregaiul cenusiu

Chiar daca planta nu prezinta paraziti vizibili sau simptome clare pe frunze, ea stagneaza din dezvoltare si pare ca nu ii merge bine. S-ar putea sa fie primul indiciu ca pe planta se va instala o boala, iar cele mai frecvente sunt fainarea, mana si putregaiul cenusiu.

In acest articol o sa va prezentam cateva metode prin care sa preveniti acest atac, nu cum sa-l tratati (daca s-a instalat deja).

Fainarea

Semnele bolii apar in perioadele cu temperaturi ridicate fiind o afectiune estivala si este foarte virulenta cand frunzele plantelor nu sunt umede. Prima masura este asadar sa intretinem o umiditate pentru a evita propagarea si germinatia sporilor ciupercii.

La aparitia primelor simptome, indepartati partile atinse fara a le scutura pentru a nu imprastia sporii si aruncati-le in containerul pentru deseuri menajere. Nu uitati sa controlati daca, pe jos, au ramas frunze contaminate.

In caz de atac serios, pulverizati o solutie pe baza de sulf muiabil asupra intregii plante si pe ambele parti ale frunzelor. Atentie, pentru a fi eficient si nepericulos pentru plante va trebui neaparat administrat la temperaturi intre 15 si 28 grade Celsius.

Contra manei

Evitati stropirea cu apa a plantelor sensibile la mana, folosind mijloace de udare adecvate, cum ar fi udarea la baza plantei sau udarea localizata.

O protectie antiploaie instalata deasupra parcelei protejeaza plantele de un aport intepestiv de apa. La plantare, lasati suficient spatiu intre plante pentru a favoriza o aerisire corespunzatoare si a impiedica acumularea umiditatii. Puteti, de asemenea, opta pentru varietati rezistente la aceasta boala.

Preventiv, pulverizarile saptamanale pe plantele sanatoase cu extract de urzici sau cu o solutie de hidroxid de cupru intaresc imunitatea naturala a plantei.

Contra putregaiului cenusiu

Orice exces de umiditate va trebui impiedicat pentru a nu favoriza instalarea bolii. Vegetatia prea deasa, cu spatii insuficiente intre plante si cu randuri prea apropiate, creaza conditii favorabile pentru putregai.

Ramurile foarte incalcite contribuie de asemenea la o ventilare proasta a arbustilor cu fructe mici. In plus, fata de aceste precautii de baza, tratamentele pe baza de produse cuprice pot impiedica un atac aflat la debut.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine