AcasăPasariFerma de prepelite: de ce ai nevoie pentru o astfel de afacere

Ferma de prepelite: de ce ai nevoie pentru o astfel de afacere

Ferma de prepelite este o idee de afaceri pe care o poti incepe si cu un buget redus. Datorita proprietatilor dietetice si curative atat a carnii cat si a oualor de prepelita aceasta afacere are o perspectiva mare, ceea ce confirma experienta tarilor inalt dezvoltate.

In 5 oua de prepelita echivalente dupa greutatea cu un ou de gaina se gasesc de 5 ori mai mult caliu, de 4,5 ori – fier, de 2,54 ori vitamina B1 si B2.

Ouale de prepelita contin de asemenea vitamina A, fosfor, cobalt, cupru si alti aminoacizi. Este cunoscut ca in Japonia, Italia, SUA, Franta 2-3 oua de prepelita fac parte din ratia zilnica a copiilor. Consumul oualelor de prepelita contribuie la marirea continutului de hemoglobina si eritrocite in sange, tratarea ulcerului stomacal si duodenal, gastrite cronice.

Avantajele derularii unei afaceri cu o ferma de prepelite:

  • Cererea inalta la carnea si ouale de prepelita;
  • Cheltuieli minime pentru lansarea afacerii si posibilitatea de largire continua;
  • Maturizarea rapida a pasarilor si rentabilitatea inalta fata de alte pasari domestice
  • Posibilitatea de administrare de catre membrii unei familii

Investitia necesara

O afacere rentabila in acest domeniu poate fi inceputa cu circa 1000 de pasari. Pentru a lansa aceasta afacere este nevoie de incapere, un incubator, custi pentru pastrarea prepelitelor si oua de rasa.

Incapere – in perioada de demaraj, la un metru patrat se pot intretine pana la 150 de capete, scazand treptat pana la 100 de capete pe metru patrat, la varsta de 6 saptamani. Asadar, pentru 1000 de pasari este nevoie de 10-16 metri patrati, unde vor fi amplasate custile pentru pastrarea prepelitelor. Spatiul trebuie sa aiba posibilitatea de aerisire.

Custi pentru pastrarea prepelitelor – Intr-o cusca cu suprafata de 0,5 – 0,6 m patrati se pot pastra pana la 50 de pasari. Pentru initierea fermei de prepelite de 1000 de pasari este nevoie de 20 de custi.

Oua pentru incubare – pentru obtinerea a 500 de femele este nevoie de 1300 de oua (in procentul de incubare poate aparea rebut circa 30%).

Incubator – pentru incubarea oualelor va fi necesar un incubator, deoarece prepelitele crescute in conditii de casa au pierdut instincul de ecloziune.

Generator – In perioada de incubare exista riscul deconectarii energiei electrice, pentru neintreruperea procesului de ecloziune este nevoie de un generator.

Piata de desfacere

Ouale de prepelita au inregistrat in ultimii ani o cerere mare din partea consumatorilor. Astfel, ouale pot fi comercializate en-gros sau la bucata, in magazine comerciale ori la piete agricole, direct la consumatorul final.

Ouale se pot vinde in ambalaje de plastic a cate 9 sau 18 bucati. Termenul de pastrare a oualelor de prepelita este de circa 3 luni la temperatura de + 5 grade Celsius si de o luna la temperatura de + 20 de grade Celsius.

Carnea este de asemenea o componenta importanta a valorificarii, in cadrul unei ferme de prepelite. Restaurantele sunt in general interesate de carnea de prepelita, pretul fiind si el unul mai mare.

Desfasurarea afacerii

Rasele de prepelite crescute in conditii domestice sunt: japoneze, de marmora, britanice negre si „faraon”. Procesul de crestere a prepelitelor este relativ simplu si la cantitatea de pana la 1000 de pasari afacerea poate fi administrata de o singura persoana.

Ferma de prepelite: Incubarea oualelor

Procesul de incubare dureaza dupa norma 17 zile. Pentru obtinerea a 500 de femele, este nevoie de 1.200 de oua de prasila, care trebuie sa fie in medie de 10-4 grame, de forma ordinara, nici prea mari si nici prea mici. Galbenusul trebuie sa fie in centru si sa nu fie prea mobil.

Termenul-limita de pastrare a oualor de prasila este de 7-10 zile la temperatura optima de 18-20 grade Celsius. Puiul de o zi este foarte mic, 6-7 grame, dar are o mare intensitate de crestere, greutatea corporala initiala la o luna se mareste de 15 ori, iar la 6 saptamanide peste 20 ori.

Pentru perioada de incubatie – 14 zile, temperatura trebuie mentinuta la nivelul de 37-39 de grade Celsius la o umiditate relativa de 55-70 %. Pentru peroada de ecloziune, in cadrul unei ferme de prepelite, trebuie sa existe temperatura de 37 de grade C la o umiditate relativa de 80-90 grade Celsius.

Maturizarea pasarilor in cadrul fermei de prepelite

Prepelitele incep a se oua de la varsta de 35-45 de zile si ating o productivitate inalta deja la 2 luni. Ele produc circa 250-300 de bucati de oua pe an cu greutatea oului de 7-14 grame, deci avand o rentabilitate de 70-80%.

Productivitatea pasarilor este legata de locul de plasare si de hrana administrata.

Exploatarea

Dupa maturizare se repartizeaza in custi a cate 50 de pasari, dintre care 37 femele si 13 cocosi. Deci pentru 500 de femele este nevoie de 125 de cocosi.

Prepelitele trebuie hranite de 2-3 ori pe zi. Femelele pentru producerea oualelor pot fi utilizate circa un an. Dupa un an productivitatea lor scade cu pana la 50% si ele trebuie astfel inlocuit cu cele tinere, trecandu-le in categoria celor pentru carne. Sacrificarea se poate realiza la varsta de 1,5-2 luni.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine