AcasăLegume si fructeZmeur Polka: ce avantaje are fata de alte soiuri

Zmeur Polka: ce avantaje are fata de alte soiuri

Foarte popular la nivel mondial, soiul de zmeur Polka este remontant, ceea ce inseamna ca va fructifica tot anul, din primavara pana toamna. Tulpina are spini negri, asadar trebuie sa acordati o mai mare atentie la recoltare sau la taieri.

Daca va doriti sa plantati acest soi polonez, trebuie sa stiti ca butasul de zmeur pe care il veti primi, de la magazinele de profil, are in general o lungime de 30-40 cm si va contine si putin pamant la radacina.

Acest soi de zmeur are o crestere viguroasa, iar lastarii ajung la o inaltime de 1 metru jumatate, chiar 1,8 m. Din pacate, nu il veti putea creste fara un sistem de sustinere.

Epoca de maturare

Polka este poate cel mai cunoscut soi de zmeura din lume. Are o popularitate mare in Romania, dar este cunoscut, fara indoiala, foarte bine in strainatate. Fructele sale au un gust bun, placut, dar nu sunt putini cei care spun ca este putin prea laudat (in comparatie cu ce calitati gustative au alte soiuri).

Un avantaj puternic al soiului Polka este ca fructifica tot anul, pe lemnul de anul II, in luna iunie, iulie. Apoi, fructifica si in toamna, incepand cu luna august. Ies lastarii tineri din pamant, primavara, cresc, iar in iulie incep sa faca flori.

Calendaristic, incepe sa produca dupa data de 10-15 iulie.

Putem spune ca recoltarea se va incheia sau va coincide cu perioada de venire a inghetului.

Randament de productie la soiul de zmeur Polka

La orice planta, nivelul de productie poate sa difere in functie de multi factori. Estimativ, soiul Polka are o productie buna pe planta, daca i se acorda toata ingrijirea necesara si beneficiaza de un pamant fertil. Aceasta valoare poate fi intre 2 – 2,3 kg pe planta, in conditii optime. Irigarea este obligatorie.

soi de zmeura Polka
Soi de zmeura Polka Foto: zmeura-mure.ro

Ce inseamna conditii optime? De exemplu, pentru a se obtine productii cat mai bune, soiul de zmeur Polka trebuie sa aiba un sol bogat, cu nutrienti, bine drenat, in care apa sa nu se retina. De asemenea, expunerea la soare trebuie sa fie suficienta.

Recomandare: Cand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

Apa, totodata, nu trebuie sa lipseasca mai ales in perioada infloritului si atunci cand se coc fructele. Seceta va duce la formarea cu greutate a fructelor, acestea fiind mai mici si mai rare. Soiul se bucura de asemenea si de o rezistenta buna la inghet si boli.

Cum este fructul Polka?

Fructul are o dimensiune medie spre mare, cu o greutate de circa 6,5 grame. Forma este usor alungita, cu un rosu, roz aprins. Se poate observa si un luciu la acest soi. Aspectul comercial este atragator, prin urmare nu se pune problema vanzarii lui.

Aroma este dulce. Se poate utiliza atat in stare proaspata, dar, totodata se poate si congela sau utiliza in preparate. Are o fermitate buna la manipulare si transport, dar trebuie sa fie ambalat corespunzator.

Cand planteaza zmeura Polka?

Nu este un soi pretentios, tolereaza bine multe tipuri de sol, chiar si cele mai nisipoase putin. Totusi, se recomanda ca pamantul sa aiba un pH cuprins intre 6.5 – 6.8.

La plantare se fac niste gropi cu o adancime de 25 cm si 15 cm diamentru. Se pune pomul, apoi se pune pamantul inapoi. Imediat se uda cu mai multa apa, pana balteste putin apa. In primele 14 zile se va iriga mai des, cam de 2-3 ori pe saptamana.

Taierile pentru soiul Polka – pentru a avea plante productive

Zmeura Polka poate fi pusa pe spalieri, cu 2 randuri de sarma. Dar nu necesita neaparat sarma.

Martie este sezonul cand trebuie taiata ca sa avem un rod bun. De asemenea, trebuie curatata de tot ce este uscat pentru a nu exista riscul de imbolnavire. Lastarii vechi care se usuca trebuie eliminati.

De obicei, in literatura de specialitate se spune ca zmeura, mai ales la soiurile remontante, trebuie taiata de la sol. In acest mod, Polka va fructifica tocmai in august. Unii pomicultori efectueaza taierile de la prima sarma, la 40-50 cm inaltime, astfel incat de la jumatatea lunii ulie vor avea primele fructe. Iar in august vor face urmatorii lastari.

butasi polka
soiul de zmeura Polka
zmeur Polka
zmeura Polka
gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine