AcasăLegume si fructeVrei sa infiintezi o livada de nuci? Iata ce trebuie sa stii

Vrei sa infiintezi o livada de nuci? Iata ce trebuie sa stii

Atunci cand doresti sa infiintezi o livada de nuci economica trebuie sa iei in calcul mai multe amanunte. Spre deosebire de alte specii pomicole, nucul, desi are cea mai mare coroana, are un potential de fructificare mai scazut.

Fiind o specie iubitoare de caldura si lumina fructifica, in general, la periferia coroanei, pe ramurile bine luminate, unde diferentierea mugurilor floriferi are conditii mai bune, comparativ cu cele care se afla in interior.

Obtinerea unor recolte de nuci constante, omogene in ceea ce priveste calitatea si eficienta din punct de vedere economic este posibila numai prin infiintarea de plantatii de nuc in masic, cu material saditor altoit.

Sistemele de cultura pentru o livada de nuci

Nivelul indicatorilor economici ai productiei de nuci este conditionat de cultura. Sistemul clasic de cultura (extensiv) pentru o livada de nuci este destinat pentru o productie mixta de fructe si lemn de nuc, plantatiile fiind infiintate cu pomi altoiti pe J. regia, cu trunchiul inalt si cu densitate de 70-90 pomi la hectar.

Distantele de plantare, in functie de tipul solului, sunt de 10/12 m si de 12/12 m. Randamentul maxim la hectar, in sistemul clasic de cultura este atins la varsta de circa 30-35 ani.

Dezavantajele economice generate de acest sistem de cultura, in conditiile actuale, cand sortimentul de nuci evolueaza foarte rapid, sunt amplificate si de uzura morala a plantatiilor.

Sistemul extensiv de cultura a nucului permite insa cultivarea intre randurile de pomi a unor specii de arbusti fructiferi cu o durata de functionalitate mai redusa (10-12 ani) sau a unor culturi de talie mica, asa cum este cartoful, capsunul, fasolea si diverse legume. La Statiunea de Cercetari Targu-Jiu, intercalat, printre nuci s-a plantat coacaz negru si visin.

In sistemul intensiv de cultura a nucului, densitatea variaza intre 90 si 140 pomi la hectar, pomii se planteaza la distantele de 9/8, 10/8, 10/10 si 11/10 m, incat si in aceste plantatii in primii 5-6 ani de la plantare se pot practica culturi intercalate.

Superioritatea economica a sistemului intensiv de cultura consta in aceea ca plantatiile intra mai repede pe rod (7-8 ani de la plantare), investitia specifica se poate recupera intr-un timp mai scurt, livezile sunt scoase de sub efectul uzurii morale, iar productia de nuci la unitatea de suprafata este mai mare cu 15-20 %.

Sistemul superintensiv de cultura asigura o intrare timpurie pe rod (5-6 ani de la plantare), cu un randament mai ridicat la hectar in primii ani de productie.

Acest sistem se caracterizeaza printr-o densitate mare: 150-200 pomi la hectar, cu o conducere a pomilor cu tulpina joasa, pentru urgentarea intrarii pe rod a pomilor.

Eficienta economica a tipurilor de livezi de nuci

Livezile clasice incep sa fructifice partial abia in anul al 8-lea de la plantare, insa nici in al 13-lea an productia de fructe nu este economica.

In schimb, livezile infiintate in sistem intensiv de cultura cu o densitate de 120 pomi/ha incep sa fructifice inca din anul 5 de la plantare. De asemenea, se constata ca productia medie de fructe la hectar este in continua crestere.

Continutul de miez

Procentul de miez al diferitelor soiuri este un element important. Continutul de miez difera nu doar de la un soi la altul, ci este conditionat si de portaltoiul pe care sunt altoite soiurile luate in cultura.

Analizand procentul de miez rezulta ca la o productie egala de 2.000 kg de nuci in coaja la hectar, acesta este mai mare cand pomii sunt altoiti pe J. nigra cu 32 kg la soiul Franquette, cu 68 kg la soiul Parisienne si cu 30 kg la soiul Marbot, ceea ce inseamna un plus de venit net pe tona de fructe.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine