Categorii
Casa si gradina

Viata albinelor: cate albine sunt intr-un stup

Viata albinelor este una fascinanta prin complexitatea ei, la o scara atat de redusa, cat si prin multitudinea de produse sanatoase pe care le creaza micile zburatoare harnice.

In acest articol dorim sa va prezentam cateva informatii interesante despre lumea albinelor si mai ales sa raspundem la intrebarea cate albine sunt intr-un stup.

Rasa de albine pe care o intalnim la noi este Apis melifera carpatica, adaptata excelent la conditiile de clima si cules din tara noastra, avand o prolificitate ridicata si o slaba predispozitie la roire. O familie de albine este constituita in general de matca, trantori si albinele lucratoare.

Cate albine sunt intr-un stup

Albinele se dezvolta numai in asociere, un stup sistematic putand adaposti pe timpul culesului in medie circa 60.000 de lucratoare, o matca si cateva sute de trantori.

Durata vietii unei matci este de 3-5 ani, iar a lucratoarelor de circa 40 zile in timpul culesului si de 7-8 luni cand ierneaza, acestea pentru a asigura perpetuarea speciei.

Trantorii apar in stupi numai primavara si vara.

Astfel, daca am incerca sa raspundem la intrebarea cate albine sunt intr-un stup am putea spune ca o familie (colonie) in medie este formata pe timp de vara din circa 60.000 – 80.000 de albine, toamna intre 25-30 mii, iar iarna intre 20-25 mii, numarul lor fiind determinat de gradul de ingrijire a stupului.

Nu este asadar usor de spus exact cate albine exista intr-un stup, dar acestea sunt cele mai apropiate cifre.

Ceea ce merita de asemenea subliniat este ca majoritatea albinelor dintr-un stup sunt albinele lucratoare, de sex feminin, toate „fiice” ale reginei din stup. Pe acestea le vom vedea zburand in jurul stupului (uneori chiar cativa kilometri 1-6 km, dar rareori si pana la 10 km), pentru a aduna nectar.

Viata albinelor: ce tipuri de albine gasim in stup

Stupul poate fi privit ca un organism, unde fiecare organ sau chiar celula are un rol bine determinat. La fel se intampla si intr-un stup, unde albinele au anumite specializari, toate ajutand la buna functionare a intregului mecanism.

Hranitoarele – sau doicile au sarcina sa se ingrijeasca de cresterea si hranirea puietului pana in ziua a noua cand alte albine specializate vin si capacesc celulele.

Garda matcii – este formata dint-o grupa de albine doici si au misiunea de a insoti matca oriunde se deplaseaza, chiar si in timpul imperecherii.

Paznicii – se recruteaza dintre albinele care au efectuat zborul de orientare precum si din randul celor imbatranite.

Albinele insarcitate cu primenirea aerului din stup – au sarcina mentinerii unei temperaturi constante, deoarece o temperatura prea mare ar putea duce la compromiterea mierii din faguri.

Ingrirjitoarele – au rolul sa curete stupul fie de diverse insecte ce intamplator au intrat, fie de albinele care au murit.

Albinele care executa activitati tehnice – preparatoare de ceara spre exemplu

Culegatoarele – de nectar, polen, acestea fiind cele mai numeroase, circa 80% din efectivul total din stup.

Albine sacagite – care au sarcina de a mentine umiditatea optima in stup, transportand apa necesara pentru a umezii fagurii si peretii stupului, in vederea prelucrarii nectarului.

Magazionerele – au sarcina de a prelua de la culegatoare produsul colectat pe care, in functie de sortiment, il trece prin gusa lor specializata, dupa care il depoziteaza ordonat in locul stabilit.

Speram ca aceste detalii interesante despre viata albinelor v-au fost de folos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.