AcasăIepuriValorificarea iepurilor de carne: tot ce trebuie sa stim

Valorificarea iepurilor de carne: tot ce trebuie sa stim

Majoritatea iepurilor de casa sunt valorificati pentru productia de carne. In acest scop se sacrifica tineretul crescut in mod special, precum si iepurii de casa adulti reformati de la reproductie.

In procesul de industrializare a carnii de iepure de casa se parcurg mai multe etape.

Aprecierea iepurilor vii destinati sacrificarii

Aceasta se face cu scopul de a stabili calitatea lor si pretul de achizitie. Aprecierea exacta a calitatii iepurilor se poate realiza numai dupa sacrificare, pe baza rezultatelor de abator privind randamentul la taierea si calitatea carcasei.

Pregatirea iepurilor pentru sacrificare

Iepurii odata ajunsi in abatoare se receptioneaza numeric si se cantaresc, ocazie cu care sunt examinati din punct de vedere sanitar-veterinar si ca stare de intretinere. Apoi sunt introdusi in custi de material plastic dezinfectate.

Nu se admit la sacrificare iepuroaicele gestante si cele aflte in primele 10 zile dupa fatare, animalele bolnave.

Sacrificarea iepurilor

Aceasta se face in cadrul unitatilor care dispun de linii specializate. Asomarea iepurilor se poate realiza prin pistol electric sau prin lovirea puternica la baza occipitalului.

Dupa asomare, iepurii sunt suspendati cu membrele posterioare pe suportii transportorului. In vederea sangerarii se sectioneaza gatul la locul de unire cu capul, sub maxilarul inferior. Imediat dupa sangerarea completa, cat timp acesta este cald se face jupuirea in burduf sau prin despicare.

Linie abator pentru sacrificarea iepurilor. Foto: Baroncini.ro

Dupa jupuire, iepurii sunt eviscerati. In acest scop se face o incizie in zona mediana a corpului, de la anus pana la stern.

Valorificarea iepurilor de carne: Sortarea carcaselor

La exterior carcasa nu trebuie sa prezinte rupturi de tesuturi, fire de par sau urme de sange. Culoarea carnii in carcasa trebuie sa fie roz-pal, cu nuante ceva mai inchise la iepurii adulti.

Dupa greutate, carcasele fara cap se clasifica in 4 grupe importante:

  • carcase mari (A) = 3.300 – 4.300 grame/buc;
  • carcase mijlocii (B) = 2.300 – 3.300 grame/buc;
  • carcase mici (C) = 1.300 – 2.300 grame/buc;
  • carcase foarte mici (D) = 900 – 1.300 grame/buc.

Calitatea carnii de iepure se apreciaza prin examen chimic si bacteriologic. La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 grame carne.

Tot in ceea ce priveste valorificarea iepurilor, pentru comercializare carnea de iepure poate fi prezentata in urmatoarele sortimente: iepure de casa cu cap, iepure fara cap, carne semipreparata si conserve de carne.

La livrare, iepurii preambalati in pungi se pun in cutii de carton ondulat.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine