AcasăBovineVaca gestanta semne: momentele optime pentru monta

Vaca gestanta semne: momentele optime pentru monta

Vaca gestanta semne – iata un subiect foarte important pentru crescatorii de vaci, care necesita o documentare cat se poate de serioasa. Va prezentam cele mai importante aspecte in acest articol.

In primul rand, bovinele ating maturitatea sexuala in intervalul 9 – 15 luni, bineinteles in functie de rasa. Tineretul incepe sa aiba o activitate sexuala mai puternica cand ajung la o greutate de 300 kg (circa 10-12 luni).

Comportamentul sexual la vaci

Primul semn care anunta comportamentul sexual este aparitia caldurilor la vaci. In general acestea apar gradual la cea mai mare parte din efectiv, insa pot exista circa 25% dintre vaci la care caldurile apar mai brusc. In general acestea sunt vacile bine furajate.

Cu aproximativ 2-3 zile inainte de perioada de calduri, numita si estru, incepe curtarea vacilor.

Taurul isi manifesta tot mai mult interesul pentru femele. Un prim semn este atunci cand taurul isi sprijina capul si gatul pe spatele femelei. Ea este asftfel stimulata sa stea dreapta, pentru monta.

Se pot inregistra si scaderi ale sporului de greutate la taurasii crescuti in stabulatie. Acestia pot face salturi unii pe altii.

Vacile in calduri permit altora sa se urce pe ele, acesta fiind inca un semn premergator montei. Cele care au acest compotament, dar nu sunt in calduri, este un comportament anormal. Doar 1 din 5 vaci care nu este in calduri arata un interes pentru o vaca in calduri.

Vaca gestanta semne: fatarea si comportamentul vacii fata de vitel

Exista cateva schimbari de comportament la vaci inainte cu cateva zile de fatare. De exemplu, vaca incepe sa fie mai agitata si nu urmeaza aceleasi activitati ca celelalte animale din turma.

Un alt semn este ca vaca in preajma fatarii doreste sa se izoleze de turma. Se pot utiliza astfel cu succes boxele de fatare in cadrul exploatatiei zootehnice.

De asemenea, legat de subiectul nostru, vaca gestanta semne, trebuie precizat ca exista unele modificari fizice si la nivelul organelor genitale. Acestea, in apropierea momentului de calduri, devin mai tumefiate, la fel ca si glanda mamara. Totodata, si productia de lapte descreste iar gustul acestuia poate fi mai degraba sarat.

Diminuarea rumegarii si alte semne

O vaca in calduri de asemenea rumega mai rar si are un comportament diferit fata de celelalte bovine. Totodata, o asemenea vaca va urina mai des.

Inca un semn important este si faptul ca la vacile in calduri se va scurge un lichid incolor prin buzele vulvei. Pe masura ce caldurile avanseaza acest lichid se diminueaza ca si cantitate.

Vaca gestanta semne: dimineata si seara

In general, vacile manifesta semnele caldurilor dimineata, apoi seara. Doar circa un sfert din efectiv arata aceste semne in preajma pranzului. De aceea, crescatorul trebuie sa fie atent mai ales la aceste intervale ale zilei.

Perioada caldurilor la vaci dureaza in medie 18-20 ore, insa in unele cazuri poate ajunge si la 30 ore. Exista si efective in care manifestarile caldurilor sunt mai scurte.

Se recomanda ca monta sau inseminarea artificiala sa se produca dupa circa 12-15 ore de la debutul caldurilor, insa nu foarte tarziu. Ciclul total al caldurilor poate dura 3 saptamani – o luna. Daca acestea revin inseamna ca vaca nu a ramas insarcinata.

Vaca gestanta semne: detectoarele de calduri

Pentru a stabili mai usor si mai exact perioadele de calduri la vaci se poate utiliza si un aparat special proiectat pentru acest lucru. Astfel, crescatorul are acces la informatii importante cu privire la momentul optim pentru inseminare.

Mai exact, dispozitivul poate arata detalii despre modificarile mucusului vaginal in timpul ovulatiei, fapt care ajuta inclusiv si la confirmarea sarcinilor.

Comportamentul la fatare

Cu circa jumatate de ora inaintea fatarii, vaca se culca si ramane asa pe toata durata fatarii. Cand va vedea pentru prima data vitelul, vaca emite niste sunete relativ slabe. Apoi va incerca in cele mai multe cazuri sa linga vitelul, acesta fiind momentul in care il va recunoaste.

Nu este indicat ca vaca sa fie legata in acest moment, decat in situatii bine stabilite, mai exact atunci cand vitelul este despartit imediat de mama.

Tot legat de fatarea la vaci trebuie precizat si faptul ca vaca va ramane cu vitelul atat timp cat acesta va incepe sa suga pentru prima data. In primele saptamani de la fatare, vaca este cea care isi cauta vitelul si il indeamna sa suga laptele.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine