AcasăCasa si gradinaUtilizarea gunoiului de iepure ca ingrasamant

Utilizarea gunoiului de iepure ca ingrasamant

Folosirea dejectiilor de iepuri ca ingrasamant este o practica relativ frecventa, datorita cantitatilor mari de substante organice pe care le contine si care sunt bine absorbite de sol.

Daca am prezentat anterior care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont la cresterea iepurilor, acum a venit momentul sa ne indreptam atentia asupra beneficiilor gunoiului de iepure pentru culturi. Iepurele mananca in primul rand iarba, de aceea are capacitatea sa produca si un gunoi extrem de valoros pentru gradina.

Gunoiul de iepure: ce contine

Iata ce contine un kilogram de gunoi de iepure: azot (6 grame), oxizi, calciu (4 grame), magneziu (7 grame), potasiu (6 grame).

Important de spus este ca in cazul altor animale gunoiul de grajd are un nivel mai mare a unor elemente organice. In schimb, la iepure, acestea sunt destul de bine echilibrate.

Ingrasamantul produs de iepuri are nevoie totusi de un mic adaus, si anume acidul fosforic. Gunoiul de grajd poate fi un substitut pentru trei pachete de trei kilograme de compozitie ingrasaminte minerale: sulfat de amoniu, sare de potasiu si superfosfat.

Utilizarea gunoiului de iepure folosit

Gunoiul de iepure este apreciat de fermieri deoarece are capaciattea sa inmoaie solul si sa il incalzeasca de asemenea.

Este util chiar si in cazul solurilor lutoase, considerate foarte dificile. Se poate folosi atat in teren deschis, precum si in sere/solarii, la plantarea florilor sau ciupercilor ori a legumelor.

Cum aplicam gunoiul de iepure

Se recomanda folosirea gunoiului prin imprastirea lui pe sol, nu in rasaduri, deoarece ar putea „arde” semintele.

Compostul se poate dilua si cu apa si se poate pune la radacinile pomilor fructiferi sau la alte culturi de leguminoase.

Gunoiul de iepure poate fi utilizat si sub forma solida – ars sau uscat la soare, facut pudra, amestecat cu solul. Din aceasta pulbere se poate pregati si un pansament lichid pentru flori.

Iata o reteta: se foloseste un butoi de 60 l, de plastic, cu partea de sus taiata. Se pune gunoi circa 2 kg, apoi se umple cu apa. Din acest amestec, se pune 2 l intr-o alta galeata cu 7-8 litri de apa. Cu substanta rezultata se stropesc plantele tinere la radacina.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine