AcasăLegume si fructeUnde putem planta nucul: cerintele de sol, apa si lumina

Unde putem planta nucul: cerintele de sol, apa si lumina

Plantarea nucilor este important sa se faca in arealele care permit o buna dezvoltare. Desi nu este foarte pretentios, nucul da productii mari si constante doar daca mai multi factori sunt indepliniti (pe langa calitatile intrinseci ale soiului).

Cerintele nucului fata de lumina

Originar din insoritele tinuturi ale Asiei Centrale, nucul se numara printre speciile cu cele mai ridicate cerinte fata de lumina.

In conditii de iluminare insuficienta, cantitatea substantelor sintetizate de frunze se reduce considerabil si ca urmare pomul inregistreaza cresteri reduse, diferentiaza putine flori femeiesti, productiile sunt scazute, iar rezistenta la ger scade.

Insuficienta luminii favorizeaza evolutia agentilor patogeni si in special a bacteriilor.

In Romania sunt asigurate conditii optime pentru cresterea si rodirea nucului daca durata de stralucire a soarelui insumeaza 800 – 1.000 ore in perioada diferentierii florilor femeiesti si 1.100 – 1.800 ore in perioada cresterii si maturarii fructelor.

In acest sens se recomanda ca, in zonele de deal, noile plantatii sa fie amplasate doar pe expozitii sudice, sud-estice, sud-vestice. In zonele de campie, pe expozitiile sudice, temperaturile se ridica uneori peste limita optima pentru fotosinteza, de aceea in aceste zone, plantatiile se pot amplasa si pe expozitiile nord-estice si nord-vestice.

Citeste si: Cum si cand recoltam nucile. Sfaturi si despre cum le pastram

Tot pentru a asigura o buna iluminare, cea mai buna forma de coroana este vasul ameliorat, vasul intarziat si piramida neetajata, iar distantele de plantare trebuie alese in functie de vigoarea soiului si portaltoiului, astfel ca la dimensiunile maxime, coroanele sa nu se intrepatrunda.

Cerintele nucului fata de temperatura

Nucul creste si rodeste satisfacator numai in zone cu temperatura medie anuala de 8-10 grade Celsius, cu veri calduroase, ierni blande.

Amplitudinile medii anuale ale temperaturilor nu trebuie sa depaseasca 21-23 grade Celsius. Pentru nuc sunt daunatoare temperaturile mai mari de 35 grade Celsius, care produc arsuri pe lastari, frunze, fructe. O buna aprovizionare cu apa poate diminua efectele daunatoare ale temperaturilor ridicate.

Mult mai daunatoare pentru cultura nucului sunt insa temperaturile coborate din timpul iernii si primvarii. Rezistenta la ger a pomilor in timpul perioadei de repaus este in mare masura dependenta de insusirile ereditare, limita de rezistenta variind, in functie de top intre -25 si – 38 de grade Celsius.

Cei mai sensibili la ger sunt amentii si mugurii micsti femeiesti, care degera la -25 si -27 grade Celsius. Ramurile anuale degera la -28 grade Celsius.

Daca gerurile survin brusc toamna, sau revin primavara, dupa ce pomii au iesit din perioada de repaus obligatoriu, limitele de rezistenta sunt substantial diminuate; de exemplu, in iarna anului 1962 – 1963 amentii au degerat chiar la -17 grade Celsius.

Pomii tineri, cei in declin, cei debilitati datorita unui rod excesiv, cei amplasati si intretinuti necorespunzator, cei defrunziti prematur, datorita atacului de boli si daunatori, sunt afectati de ger la temperaturi superioare limitelor normale.

Daunatoare pentru nuc sunt si oscilatiile diurne de temperatura, chiar daca ele nu ajung la limitele critice. Aceste oscilatii de temperatura sub si deasupra lui 0 grade Celsius duc la decalirea si degerarea cambiumului si aparitia unor plagi sau crapaturi adanci in trunchi si ramuri.

Citeste si: Bolile nucului: care sunt si cum se trateaza

Dupa intrarea in vegetatie, rezistenta nucului la ger scade considerabil, temperaturile mai mici de 0 grade Celsius devenind daunatoare.

Pagubele produse de brumele si ingheturile tarzii de primavara pot fi prevenite prin amplasarea plantatiilor in zonele in care aceste fenomene sunt mai putin frecvente.

Cerintele nucului pentru apa

Nucul creste si rodeste destul de bine in zonele in care precipitatiile anuale insumeaza 600-700 l/m patrat, incadraundu-se deci in grupa speciilor cu cerinte moderate.

Analizand insa mai amanuntit influenta umiditatii asupra cresterii si rodirii nucului, se poate constata ca importanta nu este cantitatea de apa totala ci modul ei de repartizare in timpul anului.

In timpul perioadei de repaus, procesele fiziologice desfasurandu-se lent, nucul nu are cerinte mari fata de umiditate. Seceta pronuntata din aceasta perioada impiedica hidroliza amidonului si sinteza unor substante complexe, reducand rezistenta la ger.

Nici in fenofaza dezmuguririi si infloririi nucul nu cere cantitati mari de apa. Ploile prelungite din aceasta perioada impiedica polenizarea si fecundarea si creeaza conditii optime pentru bacterioza, care poate compromite total recolta. In aceasta fenofaza, umiditatea relativa trebuie sa fie de 60-70%.

Cele mai mari cerinte fara de apa ale nucului sunt in perioada cresterii intense a lastarilor si fructelor. In aceasta fenofaza, nucul are nevoie de 100-200 litri/metru patrat. Deficitul de apa din aceasta perioada are ca efect ramanerea mica a fructelor. Pentru intreaga perioada a cresterii si maturarii fructelor (mai-octombrie) s-a stabilit ca nucul are nevoie de 300-400 litri / metru patrat de apa. Excesul de umiditate din perioada de vegetatie este daunator in toate fenofazele si duce la debilitarea pomilor si la o rodire necorespunzatoare.

Cerintele nucului fata de sol

Nucul creste pe o gama larga de soluri, ceea ce dovedeste ca nu are pretentii prea mari pentru acest factor. Solurile profunde, permeabile pentru apa si aer, cu textura usoara sau mijlocie, cu reactie neutra sau slab acida (pH 6-7) sunt cele recomandate.

Pentru cultura nucului sunt necorespunzatoare solurile argiloase, cele grele, reci, compacte, impermeabile, precum si cele scheletice, slab fertile.

Pe pante, nucul se va amplasa in treimea inferioara sau mijlocie, unde solurile sunt mai fertile si mai bine aprovizionate cu apa.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine