Fiecare gospodar care planteaza rosii, pe o portiune mai mica sau mai mare de teren, isi doreste sa aiba o productie buna si rosii gustoase si sanatoasa. In lumea gradinarilor exista nenumarate trucuri pentru a ajunge la aceste rezultate.
Astazi dorim sa va prezentam un secret important in privinta copilirii rosiilor, care speram noi sa va ajute in rodirea abudenta a lor.
„Noi care suntem producatori mici ne intereseaza foarte mult calitatea. Ne permitem un alt tip de ingrijire a tomatelor fata de cei care fac productii pentru vanzare”, explica legumicultorul Sorin Nicola, din localitatea Hartagani, jud. Hunedoara.
„Acesta este un fir necopilit. Observati ca avem radacina, avem 4 ramnificatii. E o rosie portocalie care se vede ca s-a urcat pe stalp. Ceea ce ne duce la concluzia ca obtii recolta mult mai mare daca nu copilesti la sange. Iei eventual 1-2 copili de jos ca sa faca ca sa faca primul rod mai mare si mai din timp, dar dupa aceea ii poti lasa… Mai ales daca e un soi nedeterminat, de tip tufa, ar trebui lasati toti copilii”, explica legumicultorul.
As vrea sa le numar, mai ales ca sunt mari, cat mana mea. Sunt 27 de gogonele mari au crescut pe copili. E ca o jungla aici. Asadar daca le copiliti la sange o sa faca cateva rosii rapid, vor fi fortate sa se coaca, o sa le aveti mai din timpuriu, dar dupa aceea recolta se incheie. Pe cand acum spre toamna incep sa se coaca mult mai intens, ceea ce inseamna ca o sa reusim sa marim productivitatea”, spune Sorin Nicola.
Citeste si: Rosii gigant de aproape 2 kg: reusita unui legumicultor
Asadar, parerea legumicultorului si sfatul sau de altfel este ca daca aveti soiuri puternice, cu crestere intensa, sa le lasati mai multi copili.
Video:
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro