E facuta din cirese amare, imbuteliata intr-o sticla legata cu fir de aur si costa 2.000 de euro litru. Strainii se dau in vant dupa ea. Silviu Zetea, din jud. Satu Mare, a creat un imperiu din pasiunea pentru palinca.
„De multe ori eu spun ca nu am facut mare lucru, ci doar am facut-o mai performanta, i-am dat finete si un nume, nume pe care l-am crescut. Nu m-am asteptat la succesul pe care il am, ba chiar este loc si mai mult, dar stiam din start ce am vrut”, povesteste Silviu Zetea pentru emisiunea Asta-i Romania, Kanal D.
Imediat dupa Revolutie a simtit oportunitatea si a decis sa imbutelieze palinca la sticla asa cum nimeni nu a facut-o inaintea lui si sa o vanda sub propriul brand.
Anterior, palinca era privita ca o bautura de duzina, de casa, fiind inclusiv refuzat de unele restaurante, sub pretextul ca ele ofera doar bauturi „fine si scumpe”.
Omul nu a ascultat gura lumii si a facut ce a stiut ca ii va aduce succesul. In cativa ani a transformat mica afacere de familie intr-un adevarat imperiu, cu o cifra de afaceri de aproape 1 mil. de euro pe an.
O medie zilnica de 100 litri de palinca, in sensul in care pot creste de 5-10 ori.
Produsul cel mai scump din sortimentul sau este palina de cirese amare, veche de 17 ani, intr-o sticla sofisticata. Editia limitata costa 1.000 euro pentru jumatate de litru. Este nevoie de 100 de kg de cirese amare pentru doar 4 litri de palinca.
Bautura traditional romaneasca a ajuns in cateva hoteluri si restaurante exclusiviste din toata lumea, din Japonia si pana in Australia.
„100 kg de prune dau 8-9 litri de 50 de grade. Procesul de distilare e piutin diferit: Palinca fiarta de 3 ori si nu de 2 ori asa cum se intampla in mod traditional in Ardeal”, mai explica Silviu Zetea.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro