AcasăIdei afaceriUn roman produce palinca de 2.000 euro litrul

Un roman produce palinca de 2.000 euro litrul

E facuta din cirese amare, imbuteliata intr-o sticla legata cu fir de aur si costa 2.000 de euro litru. Strainii se dau in vant dupa ea. Silviu Zetea, din jud. Satu Mare, a creat un imperiu din pasiunea pentru palinca.

„De multe ori eu spun ca nu am facut mare lucru, ci doar am facut-o mai performanta, i-am dat finete si un nume, nume pe care l-am crescut. Nu m-am asteptat la succesul pe care il am, ba chiar este loc si mai mult, dar stiam din start ce am vrut”, povesteste Silviu Zetea pentru emisiunea Asta-i Romania, Kanal D.

Imediat dupa Revolutie a simtit oportunitatea si a decis sa imbutelieze palinca la sticla asa cum nimeni nu a facut-o inaintea lui si sa o vanda sub propriul brand.

Anterior, palinca era privita ca o bautura de duzina, de casa, fiind inclusiv refuzat de unele restaurante, sub pretextul ca ele ofera doar bauturi „fine si scumpe”.

Omul nu a ascultat gura lumii si a facut ce a stiut ca ii va aduce succesul. In cativa ani a transformat mica afacere de familie intr-un adevarat imperiu, cu o cifra de afaceri de aproape 1 mil. de euro pe an.

O medie zilnica de 100 litri de palinca, in sensul in care pot creste de 5-10 ori.

Produsul cel mai scump din sortimentul sau este palina de cirese amare, veche de 17 ani, intr-o sticla sofisticata. Editia limitata costa 1.000 euro pentru jumatate de litru. Este nevoie de 100 de kg de cirese amare pentru doar 4 litri de palinca.

Bautura traditional romaneasca a ajuns in cateva hoteluri si restaurante exclusiviste din toata lumea, din Japonia si pana in Australia.

„100 kg de prune dau 8-9 litri de 50 de grade. Procesul de distilare e piutin diferit: Palinca fiarta de 3 ori si nu de 2 ori asa cum se intampla in mod traditional in Ardeal”, mai explica Silviu Zetea.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine