AcasăAfaceri profitabile la taraUlei de lavanda: cum sa produci mai mult ulei esential si sa-l...

Ulei de lavanda: cum sa produci mai mult ulei esential si sa-l vinzi cu succes la export

Ulei de lavanda – o afacere tot mai des intalnita in Romania, datorita nevoii, in primul rand, a cultivatorilor de „aur mov” de a-si diversifica produsele. Cu toate acestea, exista unii fermieri romani care au ales sa se dedice exclusiv producerii uleiului esential de lavanda, reusind chiar sa-l vanda cu succes la export.

Un asemenea exemplu am intalnit in Calarasi, acolo unde Nelu Papazi, cultiva, de mai bine de patru ani, lavanda, pe aproape 4 hectare. Uleiul de lavanda il vinde cu circa 50 euro/litru, pe piata bulgara. Spune ca, daca ar fi sa o ia de la inceput, ar planta de 10 ori suprafata cu care a pornit initial – 1 ha.

Ulei de lavanda: cum a pornit aventura „aurului mov”

Dorinta de a cultiva lavanda s-a concretizat pentru Nelu Papazi atunci cand a vizitat, pentru prima data, un camp mov din Bulgaria, intr-un concediu.

„Am vazut un camp mov, imens, de circa 10 hectare si mi-am intrebat prietenii ce cultura e asta. Mi-au spus ca lavanda. Am revenit in tara, am inceput sa ma documentez, nu eram neaparat hotarat sa incep. Insa, acum 4 ani, am decis sa infiintez 1 hectar. Din cauza unor vecini care au folosit diverse erbicide pentru culturile lor, am ramas cu circa 7.500 mp. In schimb, anul trecut, pe 8 noiembrie, am mai pus trei hectare”, povesteste Nelu Papazi, pentru CultivaProfitabil.ro.

Soiul de lavanda pe care a mizat tanarul fermier se numeste Sevtopolis, aclimatizat pentru Romania si recunoscut pentru randamentul sau foarte bun pentru producerea uleiului esential de lavanda – 90 ml /1 kg de floare uscata (distilare lenta).

Ulei de lavanda
Ulei de lavanda

„Anul trecut am distilat, in Bulgaria si tot acolo am vandut-o. Spre surprinderea mea, in Bulgaria am stat 16 ore la distilare sa-mi vina randul. Ei veneau cu tirurile. Eu m-am dus cu 2 dube de 3 tone jumatate. Cand m-au vazut au inceput sa rada. M-au primit, a fost totul in regula. Am vazut ca uleiul de lavanda are cautare, de aceea am inceput si eu sa ma extind. Bulgarii, trebuie sa o recunosc, lucreaza la un cu totul alt nivel. La distilaria unde am fost, la o ora jumatate distilau 4 hectare odata. Aveau 4 cazane, unde puneai 4 tone de floare odata. Iar tirurile intrau din 10 in 10 minute. Spre dimineata se facuse chiar coada”, ne-a mai spus cultivatorul.

Ulei de lavanda: cum sa imbunatatesti randamentul

Pentru a avea un randament mai bun la distilarea uleiului de lavanda, este foarte important momentul recoltarii.

„Anul trecut, am dus la distilat 1,9 tone si am scos 40 l de ulei, 2,1 – 2,2 %, cam acesta e randamentul. Acolo am vazut cantitati mult mai mari, de 150 l, adica de 3 si ceva la suta ca randament. Depinde si in ce an era planta. Ei folosesc insa si ingrasaminte. Eu am scos 2 % bio. Dupa aceea, foarte mult conteaza si momentul recoltarii. Ei culegeau planta nu cand era mov, ci cand 80% din floare incepea sa se usuce. Floarea devine maronie, pentru ca in anul II, cand am recoltat, am recoltat cand era mov. Atunci am scos 1,2%. Dupa aceea am stat si am vorbit cu bulgarii. “Tu ai culege o rosie verde?” Nu. Atunci asa e si lavanda. Daca e mov e verde. Pana nu pleaca albina din ea, de la polenizat, nu ai ce recolta. Ca productie, poti scoate undeva cam 115 l la hectar, vorbesc de anul 3”, ne-a mai explicat Nelu Papazi.

Pentru o cultura bogata, ingrijirea este si ea extrem de importanta. „Campul de lavanda care se vede in fotografii a fost 3 ani lucrat numai cu sapa, manual, si cu motocultor printre randuri. Anul acesta, am intrat o data cu o prasitoare, doar ca sa rascolesc pamantul, nu ca ar fi avut iarba. Undeva la 2 saptamani trebuie sa intri la prasit in cultura de lavanda. Am avut insa o problema cu costreiul si am fost nevoit sa folosesc Pantera, ca erbicid”, ne-a mai spus cultivatorul.

Ulei de lavanda
Ulei de lavanda

Ulei de lavanda: preturi la valorificarea pe piata externa

„In prezent, la bursa, uleiul de lavanda este circa 70 euro/litrul. Achizitorii, care sunt in general din Bulgaria, cumpara la circa 50 de euro pe litru. Mai exista posibilitatea sa o vinzi pe internet, dar e multa bataie de cap. Eu merg pe principiul, pretul de achizitie care e, mult, putin, cu ala merg. Eu sunt multumit cu 50 de euro/l. Cu cat ai suprafata mai mare cu atat e mai bine. Eu ii inteleg si pe cei care au 2.000 – 3.000 mp. Cand ai costuri mari pentru suprafete mici, nu iti vine sa dai 5 litri de ulei de lavanda cu 50 euro. Dupa august insa, piata se stabilizeaza, in functie de cantitatile care se obtin. Piata de desfacere exista in Bulgaria. Mai sunt si prin Romania care cumpara, la 50 euro, care merg adica dupa pretul Bulgariei. Ulei sa fie ca se poate vinde. Mai greu, mai usor, depinde si de persoanele de contact, de increderea omului. Banii i-am luat la 2 luni, nu se face plata imediat”, ne-a explicat cultivatorul despre oportunitatile de valorificare in privinta uleiului de lavanda.

De asemenea, Nelu Papazi ne-a mai spus ca in Bulgaria exista o firma care plateste la calitatea uleiului. „Am luat legatura cu ei, sunt interesati sa cumpere, pretul este intre 40-80 euro, in functie de calitatea uleiului. Anul acesta voi merge la ei. Au un laborator, se face testul pe loc”, afirma tanarul fermier.

Ulei de lavanda
Ulei de lavanda

Ulei de lavanda: este o afacere profitabila?

Daca ar fi sa traga linie, Nelu Papazi afirma ca lavanda, si mai ales producerea uleiului esential, este o afacere profitabila, mai ales daca se cultiva pe o suprafata mai mare.

„Daca as putea da timpul inapoi, acum 4 ani, as infiinta 10 hectare. Exista o perioada, de circa 2 ani, in care doar investesti. Insa, dupa anul 3, 4, te poti bucura intr-adevar de un profit. Cei care au suprafete mici, de pana intr-un hectar, e destul de greu, deoarece trebuie sa te duci in piata, sa faci ornamente etc., iar banul vine cu taraita. Ii sfatuiesc pe toti care doresc sa infiinteze o asemenea cultura sa se gandeasca in primul rand la forta de munca, daca au disponibila in zona lor. Eu, personal, am fost nevoit sa cumpar o masina de recoltat”, ne-a mai spus fermierul.

Ulei de lavanda: cum se produce acesta

Pentru a obtine uleiul de lavanda avem nevoie de un sistem de distilare. Acesta este compus in general din 3 bazine, in primul producandu-se aburul, in a doua punandu-se floarea, iar in cel de-al treilea avem practic un proces de racire. Aici, prin intermediul unui vas florentin, apa de lavanda se decanteaza de uleiul esential.

Ulei de lavanda
Ulei de lavanda

Pentru viitor, Nelu Papazi isi doreste sa planteze inca 5 hectare de lavanda, mai exact, chiar in aceasta toamna. Ulterior, isi doreste sa incerce si alte doua noua culturi, si anume musetelul si salvia. Considera ca ar fi important ca fermierii romani, in special cultivatorii de lavanda, sa inteleaga necesitatea asocierii, pentru a obtine preturi mai bune. „In Bulgaria, sunt 3 ferme care s-au unit, lucreaza in total cam 60 hectare, au distileria pe fonduri europene construita, s-au inteles, si fac performanta. Speram sa ajungem si noi asa”, afirma cultivatorul.

Avand o structura chimica destul de compexa, uleiul de lavanda are peste 150 de constituenti activi, fiind bogat in esteri (molecule aromatice cu proprietati antispasmodice – care suprima spasmele si durerea – calmante si stimulatoare). Originara din zona Mediteraneana, lavanda este un arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest tip regasindu-se in Europa.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. buna ziua , as fi interesat sa achizitionez de ulei esential lavanda , in special pentru masaj. daca aveti un website sau alte informatii ,multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine