Pentru a nu expune legumele dumneavoastra la numeroase produse toxice, va prezentam o serie de tratamente naturiste pentru fainare. Stim cu totii ca aceasta boala este una frecventa si, din pacate, ataca o serie larga de specii de plante.
Responsabile sunt mai multe ciuperci parazite, precum Erysiphe cichoracearum, Erysiphe ombelliferarum, Leveillula taurica, Sphaerotheca fuliginea si care ataca castravetii, dovleceii, andivele, morcovii, patrunjelul, ardeii, tomatele etc.
Care sunt principalele semne?
Exista cateva simptome principale dupa care ne putem da seama, destul de usor, ca ne confruntam cu fainarea in cultura noastra.
Boala se manifesta cel mai evident pe frunze. Pe ambele fete ale frunzelor apar pete albe, prafoase (pudrate cu faina), care isi mentin culoarea alba vreme indelungata. Uneori au un aspect pubescent, alb, foarte caracteristic. De aici si denumirea generica de „fainare“.
Dupa aceasta faza, petele albe se transforma in unele galbene si usor-usor vor duce la uscarea frunzelor.
La legumele din familia Cucurbitaceae, pot aparea pete de atac si pe tulpini sau petioli.
Factori favorizanti
Pana sa vedem ce tratamente naturiste pentru fainare putem utiliza este bine sa incercam si sa preintampinam aceasta boala. Iata care sunt factorii favorizanti pentru ea.
In primul rand, temperaturile ridicate de 20 – 26 grade Celsius, precum si umiditatea ridicata a aerului. Totodata, densitatile mari de cultura, care nu au un spatiu de aerisire intre plante. De asemenea, si excesul de azot poate contribui la declansarea fainarii.
Tratamente naturiste pentru fainare
Tratament 1
La aparitia bolii se fac tratamente prin prafuire cu sulf (20 kg/ha) sau prin pulverizare de solutii de sulf muiabil sau de sulf micronizat (solutie cu o concentratie de 0,2%-0,4% in cantitate de 300-400 l/ha).
Tratament 2
Tratamente cu macerat de Coada calului, iar la Cucurbitaceae tratamente cu extract de radacini de Rumex (macris) sau cu ulei de fenicul.
Tratament 3
Aveti nevoie de apa oxigenata, de la farmacie, cu o concentratie de 3%. Veti pune 10 linguri de apa oxigenata la 1 litru de apa. Amestecam si vom pulveriza aceasta solutie pe planta. Vom da inclusiv si pe frunzele care par sanatoase (si pe dosul tuturor frunzelor), deoarece sporii ciupercii parazite pot fi prezenti si acolo, potrivit canalului Ingrijirea Florilor.
Vom pulveriza aproape zilnic plantele, mai ales daca ne confruntam cu un atac mai puternic.
Citeste si: Cum sa scapi de melci, limacsi si afide cu rostopasca
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro