AcasăFermieri cu profitTratamente grau de toamna: ce erbicide si strategii sunt eficiente

Tratamente grau de toamna: ce erbicide si strategii sunt eficiente

Tratamente grau este o cautare tot mai frecventa a fermierilor care isi doresc sa gaseasca metode eficiente de combatere a buruienilor, mai ales in cultura graului de toamna.

Atunci cand se cultiva in monocultura, tratamentele cu erbicide devin obligatorii. Succesiunea culturilor si, implicit, rotatia de erbicide, are si ea de asemenea un rol important.

De exemplu, intr-o zona infestata cu odos (Avena fatua) se poate aplica la plantare premergatoare graului , precum porumb, sfecla, erbicide care combat bine si odosul (Eradicane sau Diizocab) incat dupa 2-3 ani infestarea cu odos sa se reduca foarte mult, iar cultura de grau sa nu mai necesite tratamente speciale pentru combaterea odosului.

In Romania, din totalul speciilor de buruieni care infesteaza culturile de grau, 56 sunt specii dicotiledonate si numai 2 specii monocotiledonale anuale.

Tratamente grau, strategia 1

Aceasta prima strategie de erbicidare grau de toamna este indicata pentru culturile de grau infestate cu specii de buruieni sensibile la 2,4-D si MCPA.

Strategia este valabila pentru toate zonele din tara in care culturile de grau sunt infestate cu specii de buruieni sensibile la 2,4-D, ca de exemplu Sinapsis arvensis, Raphanus raphanistrum etc.

Pentru combaterea acestor specii se pot folosi urmatoarele erbicide:

SDMA (330 g/l acid 2,4-D) in doza de 1,5 – 2,5 l/ha;

DIKOTEX 40 (440 g/l MCPA) in doza de 1,5 – 2,5 l/ha;

SPRITZ-HORMIN (450 g/l acid 2,4-D) in doza de 1.0 – 2.0 l/ha.

Tratamentele cu aceste erbicide se fac primavara cand plantele de grau sunt in faza de infratire si pana se formeaza primul internod.

Buruienile trebuie sa fie in faza de rozeta, iar temperatura aerului sa ajunga in ziua tratamentului la cel putin 15 grade Celsius.

Erbicidele aplicate la plantele premergatoare, porumb, soia, fasole, in, floarea soarelui etc., nu pot fi luate in considerare in sistemul de combatere integrata.

O exceptie o face cultura porumbului prin faptul ca permite sa se aplice Icedin forte in timpul vegetatiei contribuind astfel la diminuarea infestarii cu Cirsium arvense si Convolvus arvensis – mai greu de combatut cu erbicidele prevazute pentru grau in acest tip de strategie.

Tratamente grau, strategia nr. 2

Aceasta strategie este indicata in toate zonele tarii – avand ca areal cea mai mare suprafata.

Se va aplica in toate culturile de grau unde sunt dominate de speciile rezistente la 2,4-D sau MCPA: Galium aparine, Matricaria sp., Bifora radians, Stellaria media, Aphanes arvensis, Fumaria sp. Mercurialis annua etc.

In cadrul acestei strategii se pot folosi numeroase erbicide, pentru conditiile din tara noastra se recomanda:

ACTRIL M (ioxynil 350 g/l + mecoprop 375 g/l) in doza de 2,5 – 3 l /ha;

AMINOPIELIC D – (2,4-D 360 g + dicamba 28 g/l) in doza de 3,0 – 4,0 l/ha;

AMINOPIELIC M – (2,4-D 240 g + mecoprop 155 g/l) in doza de 3 – 4 l/ha;

AMINOPIELIC P – (2,4-D 235 g + dichlorprop 155 g/l) in doza de 3,0 – 4,0 l/ha

ANITEN D – (2,4- D 265 g + flurenol 80 g/l) in doza de 3.0 – 5.0 l/ha;

BANVEL K – (2,4-D 250 g + dicamba 20 g/l) in doza de 4,0 – 6,0 l/ha;

BROMINAL (bromoxynil 240 g/l) in doza de 1,5 – 2,0 l/ha;

GLEAN (chlorsulfuron 75%) in doza de 15-20 g/ha;

ICEDIN FORTE (2,4-D 280 g/l + dicamba 50 g/l) in doza de 2,0 l/ha;

LONTREL 418 C – (mecoprop 337 g + clopyralid 17 g/l) in doza de 4 – 5 l/ha;

FANERON 50 WP – (bromophenoxim 50%) in doza de 2,0 – 3,0 kg/ha;

FANERON MULTI 50 WP (bromophenoxim 38% + terbuthylazin 12%) in doza de 1,5 – 2,0 l/ha.

Toate erbicidele respective se aplica postemergent cand plantele de grau se gasesc in faza de infratire si pana la formarea primului internod.

Exceptie o fac erbicidele Faneron 50 WP si Faneron multi 50 WP, care pot fi aplicate de la fza de 3-5 frunze si pana la faza de burduf.

In ceea ce priveste temperatura aerului, toate erbicidele actioneaza bine la 10-15 grade Celsius, iar buruienile sa fie in faza de rozeta.

Strategia nr. 3 privind combaterea buruienilor la cultura graului

La unele ferme in special din Transilvania sunt situatii cand trifoiul se subinsamanteaza primavara in culturile de grau de toamna. In acest caz se recomanda urmatoarele erbicide:

ARETIT 40 WP (dinoseb acetat 40%) in doza de 5,0 – 6,0 kg/ha;

ARETIT EC (dinoseb acetat 490 g/l) in doza de 4,0 – 5,0 l/ha;

ACETADIN (dinoseb acetat 360 g/l) in doza de 5,0 – 6,0 l/ha;

BASAGRAN (bentazon 480 g/l) in doza de 2,0 – 4,0 l/ha.

Erbicidele se vor aplica la grau in faza de infratire pana la formarea primului internod inainte ca trifolienele sa fie rasarite.

Exceptie o face erbicidul Basagran care este tolerat foarte bine chiar daca plantele de trifoi au format numai 1-3 frunzulite. Erbicidele Acetadin si Aretit sunt tolerate de trifoliene numai dupa ce au format 4-6 frunze trifoliate.

In legatura tot cu tratamente grau, trebuie precizat ca cele cu Aretit si Acetadin se vor face in zilele noroase fara pericol de a ploua in ziua respectiva. De asemenea, se pot aplica cu succes in zilele cu soare, dar nu numai dupa orele de dupa-amiaza – in caz contrar produc arsuri puternice pe frunze.

Este contraindicata folosirea Icedinului sau a oricarui erbicid mentionat la strategiile 1 si 2 deoarece erbicidele respective sunt foarte fito-toxice pentru trifoliene chiar daca acestea n-au rasarit fiindca se pot absorbi prin sistemul radicular.

Sursa: Combaterea integrata a buruienilor din culturile agricole – Nicolae Sarpe

Cuvinte cheie: fungicide grau, insecticid grau, erbicid grau, erbicidare grau de toamna.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine