AcasăCombaterea daunatorilorTratamente care se aplica la pomii fructiferi dupa taieri

Tratamente care se aplica la pomii fructiferi dupa taieri

Dupa taieri, pomii fructiferi sunt mai sensibili si ma expusi la boli si daunatori. De aceea, specialistii de la Autoritatea Nationala Fitosanitara ne informeaza despre tratamentele pe care trebuie sa le facem dupa aceste operatiuni.

In general se recomanda produse pe baza de cupru, deoarece aceasta substanta are un important rol in prevenirea si combaterea bolilor produse de ciuperci (rapan, monilioza, patarea frunzelor, ciuruirea frunzelor la samburoase, basicarea frunzelor la piersic, hurlupii la prun si altele), dar si a celor produse de bacterii precum focul bacterian, arsura bacteriana a marului si parului, ulceratia la samburoase.

Se recomanda efectuarea tratamentului fitosanitar, utilizand unul dintre produsele:

ALCUPRAL 50 PU – 1,5 – 2 kg/ha la mar, prun; 3 kg/ha la par; 4,5 kg/ha la gutui sau;

BOUILLIE BORDELAISE WDG – 0,5%, la semintoase si samburoase, vita de vie sau;

COPRANTOL DUO/BADGE WG – 2,5 – 2,9 kg/ha la mar, par, gutui; 3,5 kg/ha la piersic, nectarin; 3,9 kg/ha la prun, cires, cais sau;

CUPROFIX ULTRA / NOVICURE – 3,5 – 6 kg/ha la semintoase; 6 kg/ha la samburoase; 1,6 – 2,4 kg/ha pentru combaterea arsurii bacteriene si a citosporiozei la nuc si alun; 1,4 – 4 kg/ha vita de vie sau;

CUPRIDIN / VITRA 1,5 – 2 kg/ha la mar, par, cires, gutui, prun, piersic, nectarin, vita de vie.

De ce aceste tratamente sunt necesare

Produsele pe baza de cupru au capacitatea sa cicatrizeze ranile produse dupa taiere. De asemenea, stimuleaza nutritia plantei, asigurand si o rezistenta mai buna la ingheturile tarzii.

Se aplica doar cu respectarea stricta a dozelor recomandate. Solutia se va utiliza imediat dupa pregatirea ei.

Cand se face tratamentul

Tratamentul se va face in zilele cu temperaturi pozitive, mai mari de 5-6 grade Celsius, fara vant, cand pomii sunt uscati si atunci cand nu exista conditii de precipitatii in timpul sau imediat dupa aplicare.

Respectarea perioadei indicate de efectuare a tratamentului este foarte importanta, pentru ca sa fie posibila realizarea in timp optim a urmatorului tratament, care se va aplica pentru combaterea formelor hibernante a daunatorilor.

Citeste si: Taierile la visin: cum se fac pentru o productie de calitate

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine