Categorii
Culturi bio

Tratamente bio pentru legume: solutie eco impotriva manei

Tratamente bio pentru legume – pot fi de multe ori eficiente ca si tratamentele chimice, daca sunt folosite in mod constat si daca se dau si preventiv, nu doar dupa ce a aparut o problema.

Dorim sa va prezentam in acest articol doua tratamente bio pentru legume pe care le puteti incerca cu succes in gospodaria dumneavoastra.

Primul la care vom face referire este o solutie naturala pe care o putem folosi impotriva manei, una dintre cele mai grave boli care pot aparea la legume.

Tratament natural impotriva manei

Chiar daca utilizarea substantelor toxice se poate justifica in unele momente, in functie de amploarea bolii, putem apela impotriva manei si la lapte. Mai exact, vorbim despre laptele de vaca, daca se poate crud. Acesta da cele mai bune rezultate. Insa, se poate utiliza si laptele din comert, putandu-se folosi chiar si zerul.

Cei care au aplicat frecvent solutia pe baza de lapte (20 % lapte, 80% apa) au putut observa ca atacul manei s-a redus la culturile de pepeni, tomate, dovlecei, castraveti.

Tratamente bio pentru legume – cum il aplicam

Pentru a avea cea mai mare eficacitate, tratamentul este bine sa se aplice pe plante cel putin o data pe saptamana.

Ca mod de aplicare, cel mai bine este aplicarea solutiei cu ajutorul unui pulverizator. Frunzele sunt elementul cel mai important care trebuie protejat, prin urmare vom da inclusiv pe partea inferioara a frunzei.

Si momentul zilei in care se aplica tratamentul este bine sa nu fie la intamplare. Se recomanda ca solutia sa fie data pe plante mai pe seara, cand temperatura mai scade.

Ce eficacitate are acest tratament cu lapte

Gradul ridicat de eficacitate a acestui tratament bio pentru legume se bazeaza pe proteinele din apa. Acestea, cand intra in contact cu soarele, produc niste substante cu rol antiseptic pentru plante.

Pe langa faptul ca este complet natural, acest tratament este unul si ieftin, prin urmare il puteti aplica cu succes indiferent de cat de mica este gradina dvs. cu legume.

Tratamente bio pentru legume – reteta lui Vali Cucu

Cei mai multi dintre micii fermieri cu siguranta il stiu pe legumicultorul Vali Cucu, din judetul Neamt, recunoscut pentru munca sa dedicata plantelor si salvarii soiurilor traditionale romanesti.

Tratamentul bio pe care il propune acesta, experiementat cu succes, se bazeaza pe mai multe ingrediente precum bicarbonat de sodiu, usturoi, coada-calului, pelin uscat etc.

Ce ne trebuie: este nevoie de 200 grame de coada calului uscata, 3 capatani de usturoi zdrobit, 5 ardei iuti, tutunul de la 5 tigari, 100 grame de bicarbonat de sodiu, 4-5 linguri de sapun lichid, 100 grame de zahar si 50 grame de pelin uscat, o mana de rostopasca si alta de urzici verzi.

Iata modul de preparare: Se vor fiebe in 5 litri de apa aceste ingrediente, timp de circa 10 minute. Compozitia, dupa ce s-a racit, se strecoara. Se vor mai adauga 5 litri de apa. Astfel, avem 10 litri de substanta pe care o putem folosi la stropitul plantelor.

Se recomanda ca tratamentul bio sa se realizeze de dimineata, o data pe saptamana.

Speram ca aceste tratamente bio pentru legume sa va fie de un real ajutor. De asemenea, va invitam sa ne povestiti in sectiunea de comentarii ce alte solutii naturale utilizati dumneavoastra.

Un răspuns la “Tratamente bio pentru legume: solutie eco impotriva manei”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.