AcasăCombaterea daunatorilorTratamente ardei: cum prevenim bolile si cum le tratam

Tratamente ardei: cum prevenim bolile si cum le tratam

O schema de tratament la ardei este necesara oricarui gradinar sau fermier, avand in vedere ca multe dintre conditiile climatice din tara noastra s-au schimbat, favorizand astfel aparitia bolilor la numeroase legume, printre care si la ardei.

Indiferent ca vorbim de cultivarea ardeiului in gradina sau in camp, realizarea tratamentelor este necesara pentru a ne asigura de dezvoltarea armonioasa a legumelor.

Cu toate acestea este bine sa cunoastem si care sunt principalele cauze ale bolilor la ardei: caldura excesiva, in general de peste 25 de grade Celsius, lipsa apei, lipsa calciului, precum si o umiditate excesiva atat la nivelul solului cat si a aerului.

Daca aparitia bolilor este una sistematica, desi unele conditii s-au schimbat sau ati incercat dumneavoastra sa le imbunatatiti, atunci s-ar putea ca la nivelul solului sa existe unele deficiente si sa fie necesara astfel o fertilizare cu calciu, magneziu si alte complexe pentru stimularea cresterii.

Tratamente ardei – sfaturile unui legumicultor

Pentru a revigora planta se recomanda utilizarea produsului Cropmax timp de patru zile. De asemenea, este necesar si in tratament impotriva manei cu un Cabrio Top (3 linguri la 10 litri). Este important ca aceste ultim tratament sa nu il amestecam cu tratamentele afectuate pentru tripsi (Tizanoptere).

Iata o recapitulare a tratamentului pe care il putem efectua la ardei: inainte de plantare tratati locul sau rasadul cu Topsin (tratament preventive la ardei), stropiti impotriva tripsilor cu Laser 240 si stropiti impotriva manei cu Cabrio Top.

Schema tratament pentru ardei
Schema tratament pentru ardei

Tratamente ardei pentru Fuzarioza

Fuzarioza este una dintre cele mai frecvente boli care pot aparea la ardei. Iata care sunt conditiile ce favorizeaza aparitia acestei ciuperci: temperaturile ridicate de la nivelul solului si in aer, in general de peste 27-28 de grade Celsius, o umiditate mare, precum si o acidifiere a solului, adica un pH cuprins intre 5 si 5,6, conform emisiunii In gradina Danei.

Boala aceasta este una agresiva, atacand intreaga planta: incepe de la radacina, aceasta devine uscata, se lemnifica, apoi se extinde la tulpina, flori, fructe, seminte.

Primele simptome pe care le putem vedea este ofilirea frunzelor de la baza. Chiar daca noaptea pare ca planta isi revine, in cursul celei de-a doua zi, la temperaturile inalte, frunzele intra intr-un proces ireversibil de ofilire.

Intr-un stadiu mediu al bolii, fructele prezinta pete umede de culoare maronie-cenusie, ce se extind treptat pe intreaga suprafata a fructelor. Pe tulpina apar de asemenea crapaturi de culoare maronie.

Combaterea Fuzariozei la ardei

Pentru a combate eficient fuzarioza trebuie sa facem si o dezinfectie chimica a solului, deoarece aceasta ciuperca are capacitatea sa reziste mai multi ani in pamant. De asemenea, resturile vegetale trebuie distruse.

Pentru a combate chimic fuzarioza la ardei se recomanda utilizarea fungicidului Topsin, care se poate aplica inca din faza de rasad, imediat dupa ce se planteaza. Puteti sa folositi udand fiecare planta cu 200-500 ml de solutie

Tratamente ardei
Tratamente ardei

Alternarioza la ardei

Alternarioza este o alta boala care poate aparea in cultura de ardei, indiferent ca vorbim de gradina, spatiu protejat sau in camp.

Este provocata de o ciuperca, iar boala poate aparea atat de la faza de rasad, cat si in faza in care plantele sunt mature. Pe fruct apar pete la inceput umede si moi, de culoare galben-verzuie, apoi tesuturile afectate se degradeaza, se adancesc, iar pe suprafata lor apare un puf de culoare negricioasa.

Citeste si: Momentul perfect pentru tratamentele la pomi

Pe frunze boala poate fi recunoscuta sub forma unor pete de culoare bruna-cenusie, care prezinta zone circulare cu pulbere negricioasa. Frunzele se ofilesc si cad.

Tratamentele chimice recomandate aici sunt fungicide precum: Polyram, Ortiva Yop, Bravo sau Score.

Tratamente ardei pentru putregaiul cenusiu

Bolile ce pot aparea la ardei nu se opresc la cele doua prezentate anterior. Putem sa ne confruntam, cateodata, si cu putregaiul cenusiu, mai ales cand precipiratiile sunt abundate si nivelul de umiditate este ridicat.

Pentru a incetini boala si a opri conditiile care au provocat-o este important sa aerisim, sa desfrunzim zona si sa evitam irigarea prin aspersie.

Din punct de vedere chimic se pot folosi in acest caz Teldor sau Rovral.

Program tratamente ardei

Va oferim si cateva informatii concrete despre schema de tratament pe care o puteti urma la cultura de ardei.

Vom incepe cu tratamentul la sol, pe care il puteti face imediat dupa ce ati infiintat cultura. In acest caz se poate utiliza Topsin 70 impotriva verticiliozei.

Apoi, este cazul sa vorbim despre tratamentele foliare, care se vor aplica la circa doua saptamani dupa infiintarea culturii. Dupa alte 2 saptamani tratamentul se poate repeta cu insecticide de tipul Poleci impotriva afidelor si tripsilor.

La alte doua saptamani tratamentul foliar pentru ardei poate continua cu produse fungicide impotriva bacteriozei, manei, alternariozei. Un alt exemplu aici este Cupertine Super. Impotriva tripsilor se poate aplica Vertimec.

Tratamentele foliare pot continua pe parcursul cresterii plantelor pentru a preveni daunatorii precum Omida fructelor, precum si bolile prezentate mai sus in cadrul articolului.

Tratamente bio pentru legume: solutie eco impotriva manei

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine