AcasăCulturi profitabileTopinambur, cultura cu profit de peste 20.000 euro la hectar

Topinambur, cultura cu profit de peste 20.000 euro la hectar

Topinambur este planta care i-a facut pe cativa agricultori romani sa investeasca intr-o cultura cu mare potential, chiar daca nu dispun de suprafete prea extinse de teren.

In Buzau, l-am intalnit pe Florian Filip, un tanar pasionat de domeniul agro care a ales sa infiinteze o asemenea cultura de topinamburi. A inceput timid, cu doar 1.000 de metri patrati, insa cand si-a dat seama de potential si profitabilitate, a marit suprafata cultivata.

„Primele experiente cu topinambur au fost acum 10 ani, cand am inceput pur si simplu sa testez. Am observat ca in piata e o cerere destul de serioasa, asa ca in ani urmatori au marit suprafata plantata pana la 5 hectare. Investitia initiala pentru un hectar te duce cam la 8.000 lei, insa poti ajunge la un venit de peste 100.000 lei”, spune Florian Filip.

Topinambur: rezistenta si in conditii mai putin prielnice

Pentru cei care se gandesc sa inceapa o afacere cu topinambur acestia trebuie sa stie ca planta are o rezistenta crescuta si o capacitate buna de dezvoltare, chiar si in conditii mai putin prielnice. De asemenea, planta este si rezistena la seceta. Cu toate acestea, pentru ca tuberculii sa se dezvolte cat mai mult este nevoie de irigatii.

Tipurile de soluri pe care se poate infiinta o cultura de acest gen sunt numeroase, insa trebuie subliniat faptul ca la topinambur pamantul nu trebuie sa retina apa.

„Fara sa ma mandresc, prima recoltare de topinambur pentru mine a fost inedita, in sensul ca au fost niste tuberculi deosebiti, mari. Asta desi ingirijirea plantei a fost minimala, in schimb am avut grija sa irig. Cererea in schimb de topinambur este mare”, ne-a mai spus fermierul.

Topinambur
Topinambur

O rezistenta deosebita la topinambur o regasim si iarna, inclusiv la ingheturile prelungite. De asemenea, planta are capacitatea sa ramana viguroase si la vanturile puternice, insa plantele tinere ar trebui protejate.

Lucrari de infiintare a culturii

Cel mai bun moment pentru a planta topinambur este imediat dupa dezghet, adica prin martie, aprilie. Apoi, o cultura bine dezvoltata implica si o afanare corespunzatoare a pamantului.

Ca si densitate se poate alege o distanta de circa 30 cm intre plante si de 60-70 cm intre randuri. In privinta cuiburilor, acestea pot avea o adancime de minim 10 cm. Plantarea este asemanatoare cu cea a cartofilor. Merita de precizat ca radacinile acestei plante ajung la 60-80 cm adancime.

Ceea ce face ca o cultura de topinambur sa fie de succes in comparatie cu alta este, fara indoiala, irigarea. „Cresterea tuberculilor se face doar daca planta are apa, de aceea trebuie sa ne asiguram ca ii putem oferi aceasta necesitate. Irigarea optima este la circa doua saptamani”, afirma Florian Filip.

Cat costa infiintarea unui hectar de topinambur

Pentru a pune un hectar cu topinambur, un fermier va avea nevoie de aproximativ o tona de tuberculi. Pretul pentru aceasta cantitate va fi in jurul sumei de 5.000 lei. Mai putem aduna aici si costurile lucrarilor de infiintare.

Daca ar fi sa gasim totusi si cateva dezavantaje ale acestei culturi ar fi ca necesita o perioada de vegetatie destul de indelungata (190-210 zile). Apoi, curatarea tuberculilor de pamant este relativ anevoioasa. In plus, planta de topinambur are nevoie de ceva mai mult spatiu de dezvoltare.

Topinambur: ce productie poti obtine

Intrebarea de pe buzele oricarui fermier si potential investitor in aceasta cultura este ce productie poate oferi topinamburul. Desi fiecare plantatie este diferita, Florian Filip ne-a spus ca pe un hectar se pot scoate cel putin 25-30 de tone.

Topinambur
Topinambur

„Avand in vedere ca un kilogram de nap-porcesc / topinambur se vinde cam cu 5-6 lei, vorbim de peste 100.000 lei. Eu vand tuberculii pentru consum la circa 5 lei, pentru cantitati mari fireste negociez”, ne-a explicat cultivatorul.

Un alt punct de interes pentru cei care se gandesc la cultivarea napilor porcesti este si cel legat de depozitare. Deoarece topinamurul se deshidrateaza destul de repede, acesta trebuie tinut mai degraba la temperaturi scazute. Cu toate acestea, in sol, tuberculii au capacitatea de a rezista si la temperaturi de -40 grade Celsius.

Topinambur – la ce este bun?

Tuberculii de topinambur sunt vedeta acestei plante in sensul ca acestia pot fi consumati atat fierti, prajiti, cat si cruzi. De obicei se folosesc in mancarurile usor sofisticate, insa sunt recomandati si pentru cei care se confrunta de exemplu si cu diabetul.

Au un gust dulce si sunt bogati in vitamine, minerale, proteine si enzime. Se mai utilizeaza inclusiv in industria spirtoaselor.

Citeste si:

Infiintarea unei plantatii goji: 10 de sfaturi practice pentru plantare

Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine