AcasăLegume si fructeTop 5 greseli de evitat la cultivarea rosiilor

Top 5 greseli de evitat la cultivarea rosiilor

Cele mai frecvente greseli la cultivarea rosiilor se refera la tipul de tomata ales, suportul folosit pentru ele, cantitatile de fertilizati sau volumul de irigatie pe care il folosim. Iata despre ce este vorba:

Tipul de tomata

Una dintre cele mai frecvente greseli se refera la tipul de tomata ales, faptul ca nu stii care din cele doua tipuri il ai. Este vorba despre rosii cu crestere determinata si nedeterminata.

Cele determinate se vor opri din crestere la o anumita dimensiune stabilita si vor incepe sa infloreasca in totalitate, cam in acelasi timp. Este mai usor de lucrat cu ea, buna pentru cresterea in containere sau spatii mai mici, explica Mario Ivanescu, pe canalul sau de YouTube.

Pentru tipul de tomate nedeterminate cresterea este oprita doar la sfarsitul sezonului, din cauza vremii, ceea ce inseamna ca suportul plantei va fi diferit si metoda de legare a acestora este diferita.

Dupa ce am stabilit acest aspect, ne putem gandi ce fel de soi sau hibrid dorim sa folosim.

Tipul de suport folosit

Cea mai proasta decizie este sa nu folosesti niciun fel de suport pentru cultivarea tomatelor. Un alt suport slab sunt si cele conice, de metal, pe care le regasim in magazine. Ele sunt foarte subtiri si se pot rupe cu usurinta.

Daca ai o suprafata mai mare unde poti cultiva rosii, foloseste mai bine doi pari de lemn si intinde sfori pe randuri.

Metode inadecvate de irigare

Rosiile sunt foarte sensibile cand vine vorba de irigare. Atat irigarea cu prea multa apa, cat si lipsa ei, pot cauze boli la tomate.

Evitati sa udati de sus, iar apa sa ajunga pe toata planta, deoarece umiditatea ridicata poate cauze boli.

O alta greseala este udatul neregulat, care poate cauza o carenta de calciu in intreaga planta.

Defolierea sau taierea rosiilor

Una dintre cele mai frecvente greseli care se fac aici este ca lasam prea multe frunze in partea de jos, in special atunci cand tomatele sunt la maturitate. Putem indeparta cateva ramuri care sunt in plus, cu ajutorul unei foarfece de gradina.

O alta greseala este taierea varfului tulpinii. Daca taiati partea de sus a plantei, o tomata determinata nu va mai putea creste, decat daca ati lasat o alta tulpina secundara.

Fertilizarea

O greseala frecventa aici este lipsa fertilizarii sau aportul insuficient de nutrieti, conform necesitatii din sol. Este bine sa folosim un compost care sa contina ingrasamant, sa aplicam doze constante pe parcursul vegetatiei.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata

Nici fertilizarea prea puternica nu este benefica. Este adevarat ca fosforul si potasiul sunt elemente importante pentru cresterea tomatelor, dar ele trebuie oferite in cantitati normale plantei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine