Secretia de nectar la tei incepe la o temperatura minima de 16 grade Celsius, pentru ca sa creasca vizibil abia dupa ce temperatura depaseste 20 grade Celsius.
Secretia de nectar inceteaza complet la 32 grade Celsius, atunci cand floarea se deshidrateaza si cade.
Nectarul incepe sa fie secretat numai cand in atmosfera se gaseste o umiditate minima de 51-60%.
Arborele are o sensibilitate mare la negurile de dimineata urmate de soare cald.
Sunt ani cand, desi precipitatiile atmosferice sunt bogate, teiul nu da nectar sau da foarte putin. Acest fenomen apare cand mugurii florali, care la toate plantele lemnoasese formeaza cu un an inainte, au fost atacati in primavara de geruri tarzii, dupa ce arborii si-au inceput vegetatia.
Uneori cand in toamna precedenta au fost ploi abundente teii isi fac o mare rezerva de amidon in tesuturi, care asigura o productie mare de nectar in vara urmatoare.
Stuparii pot sa prevada daca in anul respectiv teiul va da sau nu productie insemnata facand analiza rumegusului sau, daca are sau nu amidon.
Numeroasele lui flori contin eteruri volatile care, in primele zile de la inflorire, cauzeaza uneori ametirea albinelor si chiar pieirea lor.
Teiul, in anumite imprejurari atmosferice secreta prin frunza mult nectar extrafloral, fara interventia afidelor, deci nu o miere de mana.
Polenul florilor de tei este de culoare usor cenusie-deschis, cu graunciori microscopici de forma triunghiulara, iar pe margini cu trei puncte negre.
In mod obsinuit, albinele cara acest polen intre orele 10-16, cand glandele nectarifere nu secreta din plin nectarul. In general procentul de zahar de la mai toate speciile de tei descrise mai sus variaza in flori de la 0,3-0,7 pana la 1,1 mg, iar productia totala de miere la hectar variaza de la 800 la 1.200 kg.
Mierea de tei este bogata in vitamine si aminoacizi. Analiza ei arata ca contine mai ales vitamina B1 in proportie de 9,1 micrograme la 100 grame miere.
Ea este de o calitate aleasa si cautata, mai ales cand se matureaza in stup si isi mai pierde ceva din puternicul ei miros.
Cristalizarea mierei de tei se face incet si tarziu spre toamna, cand incepe sa se resimta raceala. Cristalele au o culoare alba si o consistenta untoasa.