Tehnica prabusirii plantelor la tomate este o metoda de cultivare in stil olandez, mai putin cunoscuta in Romania. Cei care au soiuri si hibrizi cu crestere nedeterminata pot utiliza acest procedeu relativ simplu, dar cu o mare capacitate de crestere a productiei – deseori si cu 50%.
Mai multe detalii despre aceasta tehnica au fost prezentate de un legumicultor care isi vinde productia de tomate in piata, precum si in magazinele Kaufland.
„Sus avem croseta, desfacem croseta de sus, lasam planta usor in jos, prin asta facem si intinerirea plantei – varful care a fost sus a ajuns la nivel maxim de crestere, il aducem in jos la o jumatate de metru de sarma”, explica legumicultorul in cadrul unui video realizat de Agrosel / Hektar.
Partea de mijloc a plantei se prinde pe niste profile construite de catre fermier pentru ca rosiile sa nu stea pe jos sa se pateze.
„Punem pe aceste profile, ridicam usor inflorescentele cu tomatele, sa nu stea pe sol sau folie, deoarece altfel se pateaza – si toate in acest fel se vor inrosi o data. Ii mai dam inca trei roduri. Poti sa o intineresti asa pana pe 1 septembrie. Trebuie atentie la coborare, sa nu formeze un unghi drept care sa rupa tulpina”, explica fermierul.
„Planta se leaga de jos cu un clips, la colet, in jurul tulpinii. Acel clips, cand cresc fructele, o ranesc. De asta am optat sa punem ata sub cubulet, sub pamant, sa nu avem stres al plantei la colet. La o densitate asa mare, conteaza foarte mult aerisirea, apoi defolierea de cate ori e cazul – nu trebuie sa lasam plantei mai mult de 12-13 frunze pe fir si tratamente facute la timp. In acest solar nu s-a folosit produs chimic sau bondari pentru polenizare”, mai spune legumicultorul.
Mai trebuie spus ca din experienta sa fermierul a reusit sa conduca o planta hibrid (Moldoveanul F1) pana la maxim inflorescente, adica undeva la 2 plante jumatate in raport cu o planta normala.
In solarul sau, fermierul utilizeaza si o lampa cu ultraviolete pentru a combate molia tomatelor.
Citeste si: De ce florile de tomate avorteaza: cele mai frecvente cauze
Calendar semanare, repicare, plantare la tomate
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro