AcasăLegume si fructeTaierile la visin: cum se fac pentru o productie de calitate

Taierile la visin: cum se fac pentru o productie de calitate

Taierile la visin sunt foarte importante pentru o dezvoltare armonioasa a acestui arbust fructifer. Iata principalele reguli de care trebuie sa se tina cont.

Forma naturala a coroanei difera de la un soi la altul. Forma globuloasa este cea mai frecventa, dar se intalnesc si coroane cu crengi pletoase sau coroane verticale cu ax. Formele de coroana recomandate sunt piramida etajata, piramida combinata, coroana sub forma de vaza, gradul fructifer.

In cazul in care taierile de formare ale coroanei se fac dupa principiile piramidei etajate, ramurile coroanei cu tendinta de dezbinare si pletozitate se dirijeaza spre verticala.

Daca coroana tanara are crestere verticala si creste in inaltime, formarea se face pe orizontala. La soiurile cu coroane pletoase se aplica taieri chiar si dupa fructificare.

Taierile la visin in perioada de rodire

Aceste tipuri de taieri difera in functie de caracteristicile soiurilor. Soiurile cu crestere viguroasa pe verticala rodesc pe formatiunile de doi, trei ani, iar cele cu crestere slaba, pletoase, rodesc pe ramurile foarte subtiri si in varful acestora.

Ramura pleata (subtire si lunga) este o ramura de rod specifica soiurilor pletoase. De obicei are un singur mugur vegetativ, restul mugurilor fiind floriferi, asezati cate unul la nod.

Deoarece mugurii axiali sunt toti floriferi, doar mugurul terminal asigura cresterea ramurii. La soiurile cu crestere viguroasa lastarii se reduc cu masura, iar ramurile de schelet se reintineresc esalonat, obtinandu-se astfel noi cresteri si implicit mai multe ramuri de rod.

Ramurile lacome se slabesc printr-o usoara taiere de reductie.

La soiurile pletoase, singurul punct de crestere al ramurii este in varf, distrugerea mugurului terminal ducand la pierderea intregii ramuri.

Din acest motiv, elementele de schelet si ramurile plete se scurteaza si se raresc, iar restul ramurilor de fructificare se intineresc printr-o taiere slaba.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine